Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk durumuna ilişkin partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.
Temelli, Demirtaş’ın avukatlarının geçtiğimiz hafta yaptıkları tahliye başvurusunun yarın sonlanmasını beklediklerini söyledi.
24 Haziran seçimlerinde HDP'nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul milletvekili olan Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevinde 4 Kasım 2016'dan beri tutuklu. Demirtaş, 15 Mayıs'ta avukatları aracılığıyla Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye başvurusu yaptı.
“Eşitlik ve serbestlik ilkesi”
Temelli’nin açıklamasından satır başları şöyle:
“Mahkemeye tahliye konusunda başvuru yaptığımızda da dile getirdiğimiz üzere gerek Anayasa gerekse 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun uyarınca seçimlere ilişkin ilkelerin en belirgin olanları eşitlik ve serbestlik ilkeleridir.
“Bu ilkeler seçime katılacak adayların kullanacakları olanak ve yetkiler için de geçerlidir. Eşitlik ve serbestlik ilkesinin hayata geçmesi açısından tüm adayların propaganda olanaklarından yararlanması gerekir.
“Tutukluluğu seçme-seçilme hakkının ihlali”
“Açık - kapalı yer toplantıları, radyo-TV koşullarının tutukluluk koşullarında yerine getirilmesi mümkün değildir. Her ne kadar Demirtaş tutuklu olsa da cumhurbaşkanı adayı olarak seçime katılma hakkını kullandıysa da seçim faaliyetlerine katılımının engellenmesi Anayasa'nın ihlali niteliğindedir.
"Demirtaş 4 Kasım 2016'dan bu yana tutukludur. Bu durum seçilme hakkının ağır ihlalidir. Ayrıca seçmen açısından da seçme hakkının ağır ihlalidir.
“Diğer beş adayın her türlü aracı kullanarak seçim çalışması yürütmesi cumhurbaşkanlığı seçiminin meşruiyetine gölge düşürmektedir. Halen milletvekili olan ve 6 milyon seçmenin oyunu alan Demirtaş cumhurbaşkanı seçimine tutukluluk şartlarında katılıyor olması serbest seçim hakkını ortadan kaldırmaktadır.
“Yargılamaya konu fiiller dokunulmazlık kapsamında”
“Yargılamaya konu fiiller, Demirtaş'ın yaptığı konuşmalar, açıklamalardır. Bu faaliyetler mutlak dokunulmazlık kapsamındadır. Demirtaş çıktığı her mahkemede buna vurgu yaparak konuşmasına başlar. Kaldı ki bugün tutuklu bulunduğu dava dosyasını hazırlayan savcılar FETÖ'den yargılanmakta ve tutuklu bulunmaktadır.
“Dokunulmazlıkların iptali Anayasa’ya aykırı”
“Bugün aynı zamanda 20 Mayıs. Yani dokunulmazlıkların kaldırılmasının yıl dönümü. Demokratik siyasete darbenin yıl dönümü. Dokunulmazlıkların kaldırıldığı süreçte bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu, mutlak dokunulmazlık kapsamında ele alınması gerektiğini dile getirmiştir. Bunun anayasa suçu olacağını söylemiştir. O dönemde yeterli sayımız olmadığı için AYM'ye gidemedik, ama gidilseydi iptal edilecekti.
“Demirtaş tüm duruşmalarında hakimlere çağrı yapmaktadır. Hakimler de bu meseleyi AYM'ye taşıyabilir ancak hiçbir hakim bu hakkını kullanmadı.
“Diğer adayların çağrısı çok kıymetli”
“Demirtaş 18 aydır hukuka aykırı bir şekilde alıkonuluyor. Bu, Türkiye açısından bir meşruiyet krizinin kaynağıdır. Bugün Demirtaş'ın serbest bırakılması 24 Haziran'dan sonra Türkiye'nin önündeki demokrasi barajını yıkmak ve Türkiye'nin önünü açmak açısından çok önemli bir adım olacaktır.
TIKLAYIN- Meral Akşener: Demirtaş Tahliye Edilmeli
TIKLAYIN- Muharrem İnce Hakkâri’de Konuştu: “Cumhurbaşkanı Adayı Tutuklu Olmaz”
TIKLAYIN- Karamollaoğlu: Demirtaş serbest bırakılmalı
“Diğer cumhurbaşkanı adayları Demirtaş'ın serbest bırakılması konusunda çağrı yaptılar. Bu çağrılar çok kıymetlidir. Çünkü burada alışılagelmiş siyasi davranışın ötesinde bir adım söz konusudur. Türkiye'nin çok uzaklaştığı demokrasi kültürüne katkıdır. Biz burada bu çağrıyı yapan cumhurbaşkanı adaylarına, çağrılarına sahip çıkmaları ve ısrarcı olmaları yönünde çağrımızı yineliyoruz.
“Hakimleri cesur olmaya çağırıyoruz”
"Bir başka çağrıyı da yargıya yapıyoruz. Yargı bağımsızlığını hayata geçirmek hakimlerin elinde. Yargı üzerindeki, mahkemeler üzerindeki bu vesayete son vermeleri gerekiyor. Bu dava tüm yargıya örnek oluşturacak bir davadır. Demirtaş'ın tutukluluk halinin incelemesini yapacak hakimleri cesur olmaya çağırıyoruz.
"İfade ve düşünce özgürlüğünün kısıtlandığı bir yerde demokrasiden bahsetmek mümkün değil. Ama bugün seçme ve seçilme hakkı da ihlal edilmektedir. Bu ihlale de son vermek hakimlerin elinde. Önemli bir kapıyı açacaktır.
“Hilelerin konuşulduğu bir ortamda seçime gittiğimiz gerçekliğine rağmen halklarımızın umudu var. Bu umudun körelmemesi için Demirtaş'ın özgür kalmasını istiyoruz. Bu herkesin ortak talebi. Demirtaş Türkiye'nin adayıdır ve Türkiye'nin adayı serbest kalmalıdır. 24 Haziran seçimleri üzerindeki karanlık gölgenin kaldırılmasını istiyoruz. Tüm kamuoyuna duyarlı olmaları çağrımızı da yineliyoruz.” (BK)
* Fotoğraf: HDP