Haberin Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) cumhurbaşkanı adayı, İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş, bugün avukatları aracılığıyla Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye başvurusu yaptı.
Edirne F Tipi Cezaevinde 4 Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunan Demirtaş’ın tahliye başvurusunda, “tutukluluk halinin, serbest seçim hakkının ihlali olduğu” belirtildi.
Avukatlar Mahsuni Karaman, Yıldız İmrek, Ramazan Demir, Sertaç Buluttekin, Aygül Demirtaş imzasını taşıyan dilekçenin tahliye talebi şöyle:
“Müvekkilin [Demirtaş], gerek milletvekili olması ve gerekse de 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığının kesinleşmiş olması nedeniyle, mevcut tutukluluk halinin, Anayasanın 19, AİHS’in 5. maddesinde düzenlenen “kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı” ile birlikte “serbest seçim hakkı”nı düzenleyen Anayasanın 67. ve AİHS Ek 1 Nolu Protokolün 3. maddesinin ihlali niteliğinde olması,
“Tutukluluk süresinin 1 yıl 6 ayı aşmış olması,
“Delillerin toplanmış ve etki edilebilecek herhangi bir delilin bulunmaması,
“Milletvekili olması ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı kesinleşmiş olması karşısında kaçma şüphesini değil, kaçmayacağını gösteren somut olguların bulunması nedeniyle tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz.”
TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş Kimdir?
“Propaganda faaliyetinde eşitlik” hatırlatması
Tahliye talepli dilekçede, Demirtaş’ın propaganda faaliyetinde diğer adaylarla eşit şartlarda olması gerektiği ifade edildi:
“Gerek Anayasa gerekse 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun uyarınca seçimlere ilişkin ilkelerin en belirleyici olanları eşitlik ve serbestlik ilkeleridir. Eşitlik ve serbestlik ilkeleri, seçmenin seçme ve oy hakkını kapsadığı gibi, seçime katılacak adayların kullanacağı olanaklar ve yetkiler için de geçerlidir.
“Seçimlerin temel faaliyeti propaganda ve tanıtım faaliyetidir. Eşitlik ve serbestlik ilkesinin hayata geçmesi açısından tüm adayların tam bir serbestlikle ve eşit şekilde propaganda olanaklarından yararlanması, kendi programını seçmenin bilgisine sunması gerekir.
“Her ne kadar müvekkil tutuklu olmasına rağmen cumhurbaşkanı adayı olarak seçime katılma hakkını kullanmaktaysa da, seçim faaliyetlerine eşit şekilde katılmasının tutukluluk sebebiyle engellenmesi, Anayasanın 19. maddesi ile bağlantılı olarak 67/1. maddesini ihlal edecek niteliktedir.
“Demirtaş dışında diğer beş adayın, her türlü propaganda araçlarından yararlanarak seçim çalışması yürüttüğü bu şartlarda yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin meşruiyetine gölge düştüğü genel olarak kamuoyunca da kabul edilmektedir.
“Halen milletvekili olan ve bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçiminde, yaklaşık 20 milyon nüfusa tekabül edecek şekilde 6 milyonu aşkın seçmenin oyunu alan müvekkilin, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimine ‘tutukluluk şartlarında’ katılıyor olmasının, serbest seçim hakkını tamamen ortadan kaldırdığı bir vakadır.”
“Cumhurbaşkanının meşru olması için Demirtaş serbest kalmalı”
Başvurunun ardından HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ve Demirtaş'ın avukatları Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı.
Ayşe Acar Başaran özetle şunları söyledi:
“Bizim bu talepte bulunmamız gerekmezdi, 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘Demirtaş Cumhurbaşkanı adayıdır ve seçim çalışması yürütmesi gerekir’ diye tahliye etmesi gerekiyordu. Düşünün ki ülkenin Cumhurbaşkanı adaylarından biri devletin tüm imkanlarından yararlanarak şehir şehir miting yapacak, ama bir Cumhurbaşkanı adayı, diğer adayın denetiminde olan yargı tarafından rehin tutulacak. Böyle adil, eşit, özgür seçim çalışması yapılamaz.
“Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı seçileceğine inanıyoruz, ama kim seçilirse seçilsin meşru olabilmesi için Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerekiyor.” (AS)