Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığında bulunan Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde Yargıtay’ın 150. Yılı Sempozyumu’nda ve Yeni Yargıtay Binası Temel Atma Töreni’nde konuştu.
Konuşmasında yargı sistemine ve hukukun işleyişine değinen Erdoğan, “Adaletin tesisi için Yargıtayımız özellikle son dönemdeki duruşuyla, milletimizin gönlünde ayrı bir yer edinmiştir” dedi.
Erdoğan’ın ardından konuşan Başbakan Binali Yıldırım da “Hukuka ve demokratik düzene sahip çıkan meşru siyasi iradeye ve onun millet iradesine ait olduğuna yürekten inanan yargı kurumlarımıza, mensuplarımıza hükümetimiz adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, iki gün önce medya mensuplarına yaptığı konuşmada, “Yargı bağımsızlığının olmadığı ifade edilmekte, bu olgu üzerinden eleştirilmekteyiz. Ben de Türkiye'deki yargı bağımsızlığı ve en son Anayasa değişikliğiyle gelen yargı tarafsızlığının en iyi şekilde yapıldığını görmekteyim. Bunun aksini iddia edenler bunu ispatlamalıdır. Türkiye'de yargı bağımsız ve tarafsızdır” demişti.
TIKLAYIN - Bağımsız Olmayan Yargının Tarafsızlığı
“Adalet elbette herkese hakkını vermektir”
Erdoğan konuyla ilgili özetle şunları söyledi:
“Geçmişte rahmetli Adnan Menderes'in idamı başta olmak üzere darbe dönemlerinde iyi sınavlar veremeyen yargı camiamızın 15 Temmuz'da gösterdiği cesaret ve dirayet takdire şayandır. Adalet elbette herkese hakkını vermektir. Ama hakkı vermekle hakkı gasp etmek arasındaki denge öylesine hassastır ki bunu sağlamak için çok çalışmak çok fedakarlık yapmak gerekir.
“Zalimi, ‘üzerine düşen görevi yapmayan’ olarak tarif eden Hz. Mevlana'nın anlayışında adalet dağıtmayan savcı ve hakim de zalimler sınıfına giriyor. Devleti yönetenlerin yaptığı adaletsizlik hukuk yoluyla telafi edilirken yargının sebep olduğu adaletsizliğin telafisi yoktur.
“Bir ülkede halk bunalmış ellerini semaya açarak adalet çığlığı atar hale gelmişse oradaki yargı sisteminde bir sorun var demektir. Adaleti kaybettiğimizde her şeyimizi kaybedeceğimizi de bilmek zorundayız. Hukukun üstünlüğüne büyük önem veriyoruz.”
“Geç gelen adalet, adalet değildir”
“Pek tasvip etmiyorum ama, Ulusal Yargı Ağı (UYAP) ile tüm adliyeleri ve ilgili kurumları birbirine bağladığımız için yapılan işlemler şu anda elektronik ortamda rahatça takip ediliyor.
“Bana göre çok da sıkıntılarını açıkça görüyoruz. Keşke bu şekilde değil de bizim o klasik sistemle bu iş geç de olsa yürüse daha adil olarak tecelli etseydi.
“UYAP da bir hassasiyet o da FETÖ terör örgütünün bu tezgâhı iyi kurmuş olmasıdır. Özeleştiri olarak söylüyorum; biz de bu oyuna geldik. Geç gelen adalet, adalet değildir. Adalet hizmetlerinin en hızlı ve en doğru şekilde sonuçlandırabilmesi için elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz.”
“Herkes gibi biz de mahkemelerimizin kararlarına uyuyoruz”
“Halen tüm darbe ve diğer terör davaları tamamen hukuk devleti ilkesi çerçevesinde yürümektedir. Zaman zaman, mahkemelerimizin yüksek yargı kurumlarımızın, Anayasa mahkememizin kararlarını eleştirdiğimiz olmuştur bundan sonra da olacaktır ama hiçbir zaman bu kararları yok saymadık. Gereğini yerine getirme konusunda asla tereddüde düşmedik. Eleştirmek başka, tabi olmak başkadır.
“Biz adaletin tecellisi konusunda farklı bir görüşe sahip olduğumuz için eleştirme hakkına elbette sahibiz. Ama bunlara uyup uymama konusunda layüsel değiliz.
“Herkes gibi biz de mahkemelerimizin kararlarına uyuyor, uymaya da devam edeceğiz.
“Katılmadığımız, hususlardaki mücadelemizi vereceğimiz alanlar bellidir. Sorun kanunda ise yasama organında bu mücadeleyi vereceğiz. Eğer sorun uygulamada ise yürütme organında gereğini yapacağız. Bu süreçte önemli olan hakim ve savcılarımızın hukukun tesisi konusundaki hassasiyetlerinden asla geri adım atmamalarıdır.” (AS)
TIKLAYIN - Bugün “Mahkeme Kararlarını Yok Saymadık” Dedi, Dün Ne Demişti?
* Fotoğraf: Hakime Torun – Ankara / DHA