Fotoğraf: Adel Ömeragiç/ AA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Türkiye AB İlerleme Raporu'nun Nisan'da yayınlanmasından önce Almanya'da yayınlanan Die Welt gazetesine konuşan AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Deutsche Welle Türkçe'nin çevirdiği röportaja göre Türkiye'nin "jeostratejik konumu ve kalabalık nüfusuyla" AB için "çok önemli" bir komşu olduğunu kaydeden Hahn, Türkiye ve AB'nin gelecek yıllarda Fransa Cumhurbaşkanı "Emmanuel Macron'un da önerdiği üzere üyelik müzakerelerinden ziyade stratejik bir ortaklığa yoğunlaşması gerektiğini" deli getirdi.
AB Genişlemeden Sorumlu Komiserliği görevini 2014'ten beri yürüten Hahn, bahsettiği ortaklığın "örneğin orta vadede AB-Türkiye Gümrük Birliği'nin hizmet ve diğer sektörlere genişletilmesinin müzakere edilmesini" içeriklerinden oluşabileceğini de söyledi.
"Sempati toplama politikası yetersiz"
Hahn, gazeteci "Deniz Yücel'in serbest bırakılmasının Türkiye'deki hukuk devleti sorunlarıyla ilgili kaygılarını değiştirmediğini" belirtti.
Türkiye'de binlerce insanın, kısmen hakkında iddianame hazırlanmış olmaksızın, tutuklu olduğunu dile getiren Hahn, "Türkiye'deki bu ciddi hukuk devleti eksikliklerine göz yumamayacaklarını" söyledi. Hahn, Türkiye'nin "sempati toplama politikasının yetersiz" olduğunu kaydetti.
EU-Eweiterungskommissar: "Der Länderbericht zur Türkei wird kritisch ausfallen" https://t.co/nSWVVhnjhb pic.twitter.com/jnZ6owEfke
— WELT (@welt) 22 Şubat 2018
Türkiye'de "siyasetin yargı üzerinde bir etkisi olduğunun aşikar olduğunu" kaydeden Komiser Hahn, Türkiye'nin "anayasaya göre" bir hukuk devleti olduğunu ancak "pratikte ciddi eksiklikler" olduğunu vurguladı.
"AB raporu eleştirel olacak"
Nisan'da yayınlanacak raporla ilgili ise Hahn, "Eğer o zamana kadar köklü değişiklikler olmazsa, Türkiye'nin ülke raporu özellikle de hukuk devleti gelişmelerine ilişkin olarak eleştirel bir nitelik taşıyacak" dedi.
Brüksel'in Ankara'dan "temel demokratik haklara saygılı olunmasını" beklediğini aktaran Hahn, buna yargının bağımsızlığı, hukuk devleti ilkelerine bağlılık ve ifade özgürlüğünün de dahil olduğunu söyledi.
"Mart'taki zirve katkı sağlayabilir"
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye zirvesi 26 Mart'ta Bulgaristan'ın Varna kentinde yapılacak. Zirveye Türkiye adına katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya gelecek.
Hahn bu zirveye ilişkin ise, "yakında üst düzeyde görüşmelerin yapılacak olmasının iyi olduğunu" ve bu görüşmelerin "ilişkilerin normalleşmesine katkı sağlayabileceğini" belirtti. (PT)