Kuzey Kore'nin en son gerçekleştirdiği nükleer denemenin ardından ABD Savunma Bakanı James Mattis "ABD ya da ABD'nin müttefiklerini tehdit eden herhangi bir saldırının büyük bir askeri yanıtla karşılık göreceğini" açıkladı.
Mattis, verilecek askeri yanıtın 'etkili ve ezici' olacağını söyledi ve ABD'nin Kuzey Kore gibi bir ülkenin "tamamen ortadan kaldırılmasını istemediğini ancak çok fazla seçenekleri olduğunu" da sözlerine ekledi.
ABD Başkanı Donald Trump da dün, Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği hidrojen bombası denemesi hakkında "Kuzey Kore'nin sözleri ve eylemleri çok düşmanca ve tehlikeli olmaya devam ediyor" ifadelerini kullanan Trump, "Çin için de büyük bir tehlike ve sıkıntı kaynağı olan haydut bir devlet. Kuzey Kore tek bir şeyden anlar" demişti.
Kore yarımadasına uçak gemisi
Güney Kore haber ajansı Yonhapi Güney Kore ve ABD’nin Kore yarımadasına uçak gemisi konuşlandırmayı görüştüklerini duyurdu.
Ajans Güney Kore’nin, Kuzey Kore’nin yeni bir balistik füze fırlatma hazırlığında olduğunu saptadığını da ekledi.
Güney Kore Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin son nükleer bomba denemesine bir misilleme olarak Kore yarımadasına bir nükleer uçak gemisi konuşlandırılabileceği söylendi.
Bakanlık bunun yanı sıra, tesislerine, kısa ve orta menzilli balistik füzeleri vurmak için dört adet, ABD menşeli bir anti balistik füze savunma sistemi olan Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) fırlatma kulesi inşa edileceğini duyurdu.
Rusya ve Çin'den uyarı
Rusya Başkanı Putin ve Çin Başbakanı Şi Cinping ise katıldıkları BRICS zirvesi öncesinde, kaosu engellemek için diplomatik bir çözüm bulmanın önemine dikkat çekti.
İngiltere Başbakanı Theresa May, Kuzey Kore’nin gerçekleştirdiği testin uluslararası topluma kabul edilemez bir tehdit olduğunu söyleyerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulamaya çağırdı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da yaptıkları ortak açıklamada, Kuzey Kore’ye yönelik daha sert yaptırımlar uygulanması gerektiğini ifade ettiler.
Japonya Kabine Genel Sekreteri Yoshihide Suga ise, Kuzey Kore’ye uygulanacak yeni yaptırımlara petrol ticaretine kısıtlama getirilmesinin eklenmesini önerdi.
Ne olmuştu
Kuzey Kore “başarılı” bir hidrojen bombası testi yaptığını ve bu bombanın kıtalararası balistik füzelere monte edilebilecek kadar küçük olduğunu duyurmuştu.
Kuzey Kore yönetimi, ülkede yaşanan yer sarsıntısının da atom bombasından çok daha güçlü bir silah olan hidrojen bombası denemesinden kaynaklandığını açıkladı. (YY)
Kaynak: BBC, DHA, Amerikanın Sesi, Sputnik News