Kuzey Kore'ye ait resmi haber ajansı KCNA'da yer alan habere göre Kuzey Kore, ABD'nin askeri üs olarak kullandığı Guam'ı Ağustos ortasında vurmayı planlıyor.
Kore Halk Ordusu Stratejik Gücü komutanı General Kim Rak Gyom, uzun ve orta menzilli füzelerle adanın vurulması için liderleri Kim Jong-un'u emrini beklediklerini açıkladı. Haberde verilen bilgiye göre dört Hwasong-12 tipi uzun ve orta menzilli füze ateşlenmeye hazır.
Pyongyang yönetimine tehditler savuran Trump için "çıldırmış" ifadesini de kullanan Gyom'un açıklamasına göre füzeler, Guam adasına 30 ila 40 kilometre uzaklığında denize düşecek.
“Ateş ve öfke” açıklamasına yanıt
Pyongyanglı yetkililer, ABD Başkanı Trump'ın hafta başında yaptığı "Söylediğim gibi daha önce benzeri görülmemiş bir ateş, öfke ve gerçek güçle karşı karşıya kalacaklar" açıklamalarını ise saçmalık olarak değerlendirdi.
Japonya: Füzeleri vururuz
Japonya Kyodo haber ajansının haberine göre Japonya'nın yeni Savunma Bakanı İtsunori Onodera, füzelerin Japonya topraklarından geçmesi halinde vurulabileceğini söyledi.
"Japonya sürekli herhangi bir olasılığa karşı kendini hazır tutuyor" diyen bakan gemiden-havaya füze savunma sistemi Aegis'e sahip destroyerini görevlendirebileceklerini vurguladı.
Japonya'da geçen yıl yürürlüğe giren yeni kanun, Japon ordusuna olası bir düşman saldırısı sırasında ABD ve diğer müttefiklerine yardım etme yetkisi vermişti.
Neden Guam adası?
6 bin ABD askerinin konuşlandığı ve nükleer bombaların bulunduğu stratejik bir askeri bölge.
Kuzey Kore’nin güney batısında Filipin denizinde bulunan Guam adası 3 bin 425 kilometre uzaklıkta.
Yaklaşık 545 kilometrekarelik Guam Adası'nın nüfusu 160 binin üzerinde.
Ada, dünyanın en aktif volkanlarıyla çevrili.
Ada'nın yüzde 30'u, ABD'nin Andersen Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri'ne ait üslere ev sahipliği yapıyor. 1898'de ABD-İspanya savaşı sırasında ABD, adanın kontrolünü eline geçirdi.
ABD'nin en batısındaki toprak parçası olan Guam Adası, eyalet statüsünde değil.
Guam vatandaşlarının yüzde 40'ı Kamorro yerlilerinden oluşuyor.
BMGK yaptırım kararı almıştı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Temmuz ayı içinde gerçekleştirdiği füze programı denemeleri nedeniyle Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanmasını 5 Ağustos 2017’de kabul etti.
Kuzey Kore yaptırım kararına sert yanıt vermişti
Kuzey Kore'den BMGK'nın yaptırım kararına bir gün sonra yanıt geldi: "ABD'nin okyanusun karşısında kendisini güvenli hissetmesi kadar büyük bir hata olamaz". (HK)
* Kaynak: KCNA, BBC, Sputniknews.