Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ dün (7 Ağustos 2017) TRT Genel Müdürlüğü'nde gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine yaptığı açıklamada Türkiye’de attığı tweet nedeniyle kimsenin tutuklanmadığını söyledi:
“Tweet yüzünden tutuklandı, çok büyük bir algı operasyonu. Türkiye'de tweet attı diye tutuklanan bir Allah'ın kulu var mı, yok.”
Oysa İçişleri Bakanlığı Basın Merkezi 7 Ağustos 2016’da yaptığı açıklamada Mart – Ağustos 2016 tarihleri arasında 3 bin 710 kişi hakkında işlem yapıldığına dair açıklamıştı.
Bakanlık, gözaltına alınan üç bin 710 kişinin bin 656’sının tutuklandığını, bin 203’ünün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını, 84’ünün gözaltına olduğunu, 767’sinin gözaltından serbest bırakıldığını duyurmuştu.
Açıklamanın yapıldığı tarihte açık kimlikleri tespit edilerek Cumhuriyet Savcılıklarına intikal ettirilen 10 bin kişi hakkında da soruşturma ve adli sürecin devam ettiği de belirtilmişti. Yazılı açıklamada sosyal medya için “Twitter, Facebook, YouTube başta olmak üzere” gibi bir ayrıntı da verilmişti.
Bekir Bozdağ bu dönemde Adalet Bakanı’ydı.
İşte attığı tweetler nedeniyle tutuklamalara bazı örnekler:
* Modacı Barbaros Şansal “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”ten 4 Ocak 2017’de tutuklandı ve Silivri Cezaevi'ne gönderildi. Tutuklanma gerekçeleri arasında "Sosyal medya paylaşımlarının halkta oluşturduğu infial" gösterildi.
* cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in trafik kazasında ölümüyle ilgili haberin Cumhuriyet’in Twitter hesabından paylaşımında kullanılan “biçti” ifadesi nedeniyle "terör örgütü propagandası" ve "kişinin hatırasına hakaret" suçlamasıyla 15 Mayıs 2017’de tutuklandı.
* Sanatçı Fazıl Say, Twitter paylaşımlarında “dini değerleri aşağılamak” suçlamasıyla 2013’te 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, 2015’te kararı bozdu.
* Gazeteci Hüsnü Mahalli katıldığı TV programındaki yorumları ve Twitter paylaşımlarıyla “Türkiye milletini, Cumhuriyetini alenen aşağıladığı ve hakaret ettiği”, "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamalarıyla iddiasıyla 14 Aralık 2016’da tutuklandı.
* Twitter'daki paylaşımlarıyla Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddia edilen CHP Maltepe Gençlik Kolları üyesi Samet Sarı 20 Şubat 2017’de tutuklandı.
* Piyanist Dengin Ceyhan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a Twitter üzerinden hakaret ettiği iddiasıyla 21 Şubat 2017’de tutuklandı.
* Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Gizem Yerik, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret" suçundan 11 ay 20 gün, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan da 3 yıl 9 ay olmak üzere toplam 4 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. 29 Şubat 2016'da tutuklanan Yerik, 11 Mayıs 2016'da serbest bırakıldı. Yerik, 4 Mayıs 2017'de tekrar tutuklandı.
* Hukuk öğrencisi Ali Gül, “Hayır nedir?” videosunu sosyal medyadan paylaşmasının ardından 22 Mart 2017’de tutuklandı.
* Batman’ın Sason ilçesinde öğretmenlik yapan Fırat Erdem, Twitter’dan yaptığı paylaşımla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla 30 Aralık 2015’te tutuklandı.
(Ayrıca cezaevinde bulunan pek çok gazetecinin dosyasında yaptıkları sosyal medya paylaşımları yer alıyor.)
(HK/EKN)