Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in 15 Temmuz'un yıldönümünde ülkeye yapacağı ziyaretin hoş karşılanmayacağını söyledi.
Hollanda’ya yazılı bir açıklamayla cevap veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu “Hollanda tarafından yapılan beyan, bu ülkede demokrasi anlayışını göstermesi açısından ibret vericidir” dedi.
Hollanda: Mart'ta yaşananlar sonucu bu karar alındı
Hollanda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hollanda ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdeki mevcut koşullarda" Başbakan Yardımcısı Türkeş ya da Türkiye hükümetinin herhangi bir üyesinin Hollanda'ya seyahat ederek, ülkede yaşayan Türklerle biraraya gelip etkinlik düzenlemesinin hoş karşılanmayacağı ifade edildi.
Açıklamada bu kararın “Mart ayında yaşanan olayların olağan sonucu” olduğu da belirtildi.
Türkiye: Etkinliğin amacı demkrasiye sahip çıkılması
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu’nun Hollanda’ya cevaben yaptığı açıklama şöyle:
“15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü vesilesiyle yurtiçinin yanısıra vatandaşlarımızın yoğun olduğu bazı Avrupa ülkelerinde de anma etkinliklerinin yapılması öngörülmektedir.
“İkili ilişkilerimizden bağımsız olarak sözkonusu ülkelerde öngörülen etkinliklerin amacı, hain darbe girişimi karşısında demokrasiye sahip çıkılması ve bu uğurda şehit düşenleri, gazi olanları Avrupa’daki vatandaşlarımızla birlikte anmak ve unutturmamaktır.
“Hollanda tarafından yapılan beyan, bu ülkede demokrasi anlayışını göstermesi açısından ibret vericidir.”
Ne olmuştu?
Başkanlık referandumundan önce Mart 2017’de, Rotterdam’da yapmayı planladığı konuşma iptal edilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’yı yaptırımla tehdit etmesinin ardından, Çavuşoğlu’nun Hollanda’ya iniş izni iptal edilmişti.
Bunun ardından Hollanda'ya giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türkiye konsolosluğuna girişine izin verilmemiş, yaklaşık 5 saat süren bekleyişin ardından Bakan Sayan-Kaya, Hollanda polisinin eskortluğunda Almanya'ya götürülmüştü.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Hollanda’ya nota verilmesinin ardından üst düzey ilişkilerin ve planlanmış toplantılar ile üst düzey resmi görüşmelerin askıya alındığını, ertelendiğini açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Hollanda’ya yönelik “Nazi kalıntısı”, “faşist” gibi ifadeler kullanmış, “Siz böyle davranmaya devam ederseniz, yarın dünyanın hiçbir yerinde hiçbir Avrupalı, Batılı, güvenle, huzurla sokağa adım atamaz”, “Batıya cevap sandıkta verilecek” gibi şeyler söylemişti. (ÇT)