Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in, 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda 51 sanık hakkında hazırlanan üçüncü iddianamenin ana dava ile birleştirilmesine karar verildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Dink cinayetine ilişkin hazırlanan üçüncü iddianameyi kabul ettikten sonra söz konusu davaya ilişkin tensip zaptını hazırladı.
Üçüncü iddianamede aralarında Fethullah Gülen, gazeteciler Adem Yavuz Arslan, Faruk Mercan, Ercan Gün, Ekrem Dumanlı, eski savcı Zekeriya Öz ile Trabzon ve İstanbul Jandarma görevlilerinin de olduğu 28’i tutuklu 51 sanık var.
Gülen'e tutuklama kararı
Sanıklar Fetullah Gülen ile Hrant Dink'in öldürülmesine nezaret ettiği belirlenen İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Niyazi Malkoç hakkında soruşturma aşamasında çıkarılan yakalama emirlerinin geri alınmasına hükmeden heyet, sanıklar Gülen ve Malkoç'un haklarındaki kovuşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacıyla yurt dışında bulundukları ve bu nedenle kendilerine ulaşılamadığı anlaşıldığından sanıkların gıyaben tutuklanmalarını kararlaştırdı.
Heyet, sanıklar Adem Yavuz Arslan, Ekrem Dumanlı, Halil İbrahim Koca, Mehmet Faruk Mercan, Metin Canbay ve Zekeriya Öz hakkında hakkında birleştirilen dosya üzerinden yakalama emri düzenlenmesine hükmetti.
İddianame üç defa iade edilmişti
İddianame, 24 Nisan’da ana davayla birleştirilmesi talebiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi, mahkeme 10 Mayıs’ta, bazı şüphelilere yönelik eylemler ve iddialara ilişkin eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle iddianameyi soruşturma savcısı Gökalp Kökçü'ye iade etti.
Bunun üzerine savcılık, iddianamede şüpheli olarak yer alan ve ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' ve ''kasten öldürme'' suçlarından cezalandırılması istenen Osman Kırçalı hakkında takipsizlik kararı verdi; şüpheliler Tevfik Cantürk, Önder Araz, Hüseyin Yılmaz, Cevat Eser ve Adnan Acar hakkında eksik olan hususları da iddianameye ekleyerek yeniden gönderdi.
İddianameyi yeniden incelemeye alan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, bazı eksikliklerin halen giderilmediğini belirterek 26 sayfalık iade gerekçesi hazırlayıp, iddianameyi ikinci kez 24 Mayıs'ta savcılığa geri gönderdi.
Bunun üzerine savcılık, ikinci iade kararına aynı gün itiraz etti.
İtiraz, ilk önce kendi mahkemesi olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirildi. Mahkeme itirazın reddine karar verdi. Bunun üzerine itiraz, nihai kararı vermek üzere bir üst mahkeme olan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi ise savcılığın itirazının yasal ve yerinde olduğunu belirterek, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin iade kararının kaldırılmasına karar verdi.
Bu kararla Dink cinayetine ilişkin hazırlanan üçüncü iddianame 50 şüpheliyle kabul edilmiş oldu. (NV)