Haberin Kürtçesi için tıklayın
Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) yetkililer, referandum sonucu ve süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Açıklamalarda, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) endişelerinin not edildiği ifade edildi. ABD'li yetkililer, dün yaptıkları ilk açıklamalarda da raporun bekleneceğini ifade etmişti.
TIKLAYIN - AGİT: REFERANDUM EŞİT ŞARTLARDA YAPILMADI
AGİT, referandumun OHAL döneminde, eşit olmayan şartlarda yapıldığına dikkat çekerken Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) pusula ve zarflarda mühür zorunluluğu uygulamasını kaldırması için de “Önemli bir güvenlik tedbiri kaldırıldı” dedi.
Anayasa değişikliği referandumunda, Anadolu Ajansı’nın resmi olmayan sonuçlardan aktardığına göre, “Evet” oylarının oranı yüzde 51,18, “Hayır” oylarının oranı yüzde 48,82 oldu.
Trump’tan tebrik telefonu
Washington Post ve Guardian gazeteleri ise ABD Başkanı Donald Trump’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak tebrik ettiğini yazdı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump ve Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, ABD Başkanı'nın Suriye'deki füze saldırılarına Ankara'nın verdiği destek için de teşekkür ettiği ifade edildi.
ABD Nisan ayı başında Suriye ordusu hedeflerini Tomahawk füzeleriyle vurmuş, Türkiye, ABD'nin füze saldırısını desteklemişti.
ABD Dışişleri “endişeleri not etti”
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ise "raporda yer alan endişeler not edildi" açıklaması yapıldı.
Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, “Türkiye'nin liderlerinin muhalefetin görüşlerine ve ifade özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiği” belirtildi.
Washington, uluslararası gözlemciler raporlarını açıklayıncaya kadar referandum sonuçları ile ilgili yorum yapmayacağını duyurmuştu.
Hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü vurgusu
BBC’nin haberine göre, Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünü vekaleten yürüten Mark Toner de günlük basın toplantısında şu yorumu yaptı:
“Demokrasiler, özellikle tartışmalı konularda, karşıt görüşlere saygı göstererek güç kazanır. Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye demokrasisine destek vermeye devam edecektir ki bu hususta hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü kavramlarına bağlılık esastır.
“Seçim gününe ilişkin gözlemci raporunda yer alan ‘uygunsuzluklar’ ile ‘eşit şartlarda yarışılmadığı’ tespitleri de Washington tarafından not edildi.”
Mark Toner, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyelerinden oluşan heyetin nihai raporunu bekleneceğini de sözlerine ekledi.
Beyaz Saray’dan “Bekleyelim” kararı
Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da referandumla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Uluslararası bir komisyon değerlendirmesini yapıyor ve 10-12 gün içinde bir rapor açıklayacak. Bunu bekleyeceğiz, bırakalım şu anda onlar işini yapsın.”
AGİT ne demişti?
AGİT anayasa değişikliği referandumu ile ilgili ilk tespitlerini dün açıkladı.
TIKLAYIN - ERDOĞAN'DAN AGİT'E: ÖNCE HADDİNİZİ BİLİN
Referandumun Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yapıldığına ve eşit şartlarda geçmediğine dikkat çeken AGİT, medyada “Evet” tarafının baskın şekilde yer aldığını, medyaya yönelik kısıtlamaların seçmenlerin çoğulcu fikirlere erişimini azalttığını vurguladı.
AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (DKİHB) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) ortak girişimiyle hazırlanan “İlk Bulgular ve Sonuçlar Raporu”nun nihai hali sekiz hafta sonra yayınlanacak.
AKPM de raporunu 30 Mayıs 2017 tarihinde Prag’da gerçekleştirilecek daimi komisyon toplantısında sunacak. (AS)