Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Anayasa değişikliği referandumu için 32 kentte 07.00'de, diğer illerde sabah 08.00'de oy kullanma işlemi başladı. Sandıklar 17.00'de kapanacak.
Sandığa botla ulaştılar
Siirt’te seçmenler, AFAD ekiplerinin desteğiyle botlarla Dicle Nehri'nin karşısına geçip, oylarını kullandı.
Seçim kuzusuyla kedisi
İstanbul'da bir kadın oy kullanmaya kuzusuyla gitti.
Edirne’de de Damla ve Hakan İnceoğlu, İlhami Ertem Lisesine kedileri Köpük ile geldi.
Sandığa atıyla gitti
Afganistan'daki savaş nedeniyle 35 yıl önce Hatay'ın Antakya ilçesine yerleşen Özbekler de oy kullandı. Yaklaşık 7 bin kişilik Ovakent mahallesinde yaşayan Özbekler, yöresel kıyafetleriyle gittikleri iki okulda kurulan sandıklarda oy verdi. Özbeklerden Celal Güntekin, oy vermeye atıyla gitti.
Oy pusulaları askeri helikopterlerle taşındı
Güvenlik gerekçesiyle Siirt (ilk fotoğraf), Bitlis ve Dersim'de (ikinci fotoğraf) oy pusulaları bazı yerleşim yerlerine askeri helikopterlerle taşındı.
Çadırda oy kullandılar
Adıyaman'ın Samsat ilçesindeki depremde evleri ve civardaki okulları yıkılanlar ya da zarar görenler çadırlarda oyunu verdi. Samsat’ta 2 Mart 2017’de 5,8 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Depremde 31 kişi yaralandı, bazı binalar tamamen bazıları kısmen zarar gördü.
Hastalar için sandık hizmeti
Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmeti alan vatandaşların oy kullanması için ekipler görevlendirdi. Bingöl'de evde sağlık hizmeti gören kadın seçmen, sağlık görevlileri yardımıyla oyunu kullandı. Bazı ilçelerde de hasta seçmenlere belediye ekipleir yardımcı oldu.
Düğün öncesi sandık
Çorum'da, Alpdoğan Boduç ile Rümeysa Balcı düğün törenlerinden önce oy verdi. Çift, oylarını verip düğün salonuna gitti.
Gün içerisinde de birçok farklı sandıkta nikah öncesi oyunu vermeye gelenler görüntülendi.
Yöresel kıyafetle sandık başına
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Yukarıköy’de kadınlar sandığa yöresel kıyafetleriyle gitti.
Uşak'ta Kaşbelen köyünde yaşayan Hacer Bozak da oy kullanmaya yöresel kıyafetiyle gitti.
Kırgızlar geleneksel kıyafetleriyle oy kullandı
Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan Van'ın Erciş ilçesine göç eden Kırgızlar, yöresel kıyafetleriyle sandık başına gitti. Pamir Yaylası'ndan 1982'de Türkiye'ye göç eden Kırgızlar, Erciş ilçesinde kendileri için oluşturulan Ulupamir Mahallesi'nde anayasa değişikliğini oylamak için Ulupamir İlköğretim Okulu'na okula geldi. Yöresel kıyafetleriyle geldikleri okulda renkli görüntüler oluşturan Kırgızlar, oylarını kullandı.
Eski Çeribaşı'nın sandık sevinci
Edirne'de halk oylaması için Roman eski Çeribaşı Fikri Ocak oyunu Fevzi Paşa İlkokulu'nda kullandı.
Tarkan "Hayırlısı olsun" dedi
Şarkıcı Tarkan (Tevetoğlu), 16 Nisan Referandumu için oyunu Sarıyer, Çamlık Sitesi Yönetim binasında kullandı. Ve ardından “Hayırlısı olsun” dedi. Tarkan, gazetecilerin soruları üzerine, “Bir vatandaşlık görevimi yerine getirdim. Oyumu verdim. Gidiyorum” dedi.
İlginç sandık başı pozu
Nusr-Et et lokantasının sahibi Nusret Gökçe, oyunu böyle kullandı.
Van, Gürpınar'da asker sandıkta kimlik kontrolü yaptı
Van’ın Gürpınar ilçesi Hoşap Mahallesi’ndeki Güzelsu İlköğretim Okulu’nda asker ve korucular oy kullanılan sınıflara silahlarla girerek kimlik kontrolü yaptı. ANF, askerlerin sandık görevlilerini tehdit ettiğini yazdı. Asker ve korucuların “Seçim bitsin siz görürsünüz”, “Okulu başınıza yıkarız” tehditleri savurduğunu ve seçmenlere “Evet” vermeleri yönünde baskı yaptığı iddia edildi. (AS-HK)
* Fotoğraflar: Doğan Haber Ajansı, Anadolu Ajansı, Twitter.