Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Hollanda ve Türkiye arasında yaşanan diplamatik krizin seçimle ilgili olmadığını söyledi.
Konuya ilişkin BBC Türkçe'ye konuşan Koenders, "Neden bizi yaptırım uygulamakla tehdit ettiklerini gerçekten anlamıyorum. Şimdiye kadar aldığımız önlemler açısından bir alternatifimiz yoktu. Ama tabii ki en önemlisi bir noktada bu gerginliğin azalmasını umuyoruz” dedi.
"Çözüm bulmaya çalıştık"
Koenders, bu gerginliğin seçimler yüzünden mi tırmandığı sorusuna "Hayır bu bizim için seçimlerle ilgisi olan bir mesele değil. Tabii ki bir seçim dönemindeyiz, ama bu seçimler yüzünden meydana geldiği anlamına gelmez. Türk hükümeti üyelerinin Hollanda'da seçim kampanyası talepleri yüzünden bir anlaşmazlık yaşadık" yanıtını verdi.
Hollandalı bakan olayların gelişimine dair, "Biz bir çözüm bulmaya çalışırken, Çavuşoğlu'nun konsolosluk binasında ya da Türk hükümetine ait başka bir binada buluşması gibi, büyük bir yaptırım tehdidi geldi. Bu çok talihsizdi. Bu yüzden iniş haklarını kaldırdık, sonra birden bire hiçbir izin almadan ya da başka bir hakkını kullanmadan başka bir bakan geldi. Bu çok riskliydi" açıklamasında bulundu.
Erdoğan'ın sözlerine yanıt verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Ankara'da yaptığı konuşmasında, "Onların cibilliyetinin, karakterinin ne kadar bozuk olduğunu 8 bin Boşnakı orada nasıl katlettiklerinden tanırız. Bunları iyi biliriz" demişti.
Bu açıklamaya değinen Koenders, "Özellikle Almanya ve Holllanda'ya karşı Erdoğan'ın sözlerine bakarsak kullanılan dilde gerginliğin arttığını gördük. Tabii ki bizim için Nazizm ve Srebrenitsa katliamıyla ilgili söylenenler, ki tamamen yanlış, doğru değil, kabul edilemez" dedi.
Ne olmuştu?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 16 Nisan'daki anayasa değişikliği nedeniyle Cumartesi günü Hollanda'nın Rotterdam kentinde yapacağı kampanya toplantısı iptal edilmişti.
Çavuşoğlu, “Nazi” suçlamasını bu sefer Hollanda’ya yöneltmiş, uçuş izninin iptal edilmesi halinde yaptırım uygulanacağını söylemişti. Hollanda 11 Mart'ta Bakan Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti.
Uçuş iptali protesto edilirken, Rotterdam'daki protestoya katılmak isteyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Konsolsoluğa girişine izin verilmedi, Sayan-Kaya zorla, polis eşliğinde Almanya'ya götürüldü.
Ardından Türkiye'den ve Hollanda'dan karşılıklı açıklamalarla ilişkiler daha da gerildi.
Türkiye Hollanda elçisinin Türkiye'ye dönmemesini istedi. Her iki ülkede de protesto gösterileri yapıldı. (NV)