Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov, Antalya'da üçlü toplantı yaptı.
TIKLAYIN - SURİYE'NİN ÇÖZÜM ARAYAN DÜĞÜMÜ: BEŞ SORUDA MENBİÇ
Türk Silahlı Kuvvetleri, 7 Mart sabahı gerçekleşen zirveyle ilgili dün akşam yazılı açıklama yaptı.
Genelkurmay Başkanlığının resmi internet sitesinden yayınlanan açıklama şöyle:
“Taraflar, başta Suriye'de faaliyet gösteren tüm terör örgütleriyle mücadelede gelinen son durum olmak üzere, Suriye ve Irak'taki bölgesel güvenlik sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunmuştur. Ayrıca önümüzdeki dönemde tüm terör örgütleriyle daha etkin mücadele edilebilmesi maksadıyla, üç ülke silahlı kuvvetleri arasındaki istenmeyen olayların önlenmesi kapsamında alınabilecek ilave tedbirler değerlendirilmiştir.”
ABD Dışişleri’nden IŞİD açıklaması
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında Suriye ile ilgili sorulara şu yanıtları verdi:
“El-Bab’ın doğu tarafı çok karışık bir bölge. Birden fazla güç bu bölgede, açıkça söylemek gerekirse birbirlerine çok yakınlar. Tarafların ortak amacı ise IŞİD [İslam Devleti] ile mücadele.
“Bölgede gerginlik yaşanmasını istemiyoruz. Küçük bir alanda birden fazla gücün olduğu zamanlarda gereksiz veya istem dışı gerginliğin yaşanmamasını istiyoruz.
“Durum zaten yeterince gergin ve hareketli. Bütün taraflara DEAŞ’a yoğunlaşmaları gerektiği mesajını yolluyoruz. Koalisyon müttefiklerimiz ve ortak güçlerle yakın koordinasyon içinde olmaya devam edecek.”
Menbiç’te ne oluyor?
Suriye’de savaş başladığından bugüne ilk kez IŞİD dışındaki tüm savaşan taraflar Menbiç (Münbiç) kentinde karşı karşıya kaldı.
TSK ile Özgür Suriye Ordusu’nun ortak operasyonunda el Bab kentinin kontrol altına alındığı açıklanırken, kentin güneyindeki Menbiç tartışma konusu oldu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 2 Mart’ta “YPG Menbiç'ten çekilmezse vuracağız” açıklamaısnı yaptı.
Ardından Rusya PYD’nin Menbiç’i Suriye ordusuna teslim edeceğini açıkladı. YPG (Halk Savunma Güçleri) ise 16 Kasım 2016’da güçlerini Fırat’ın doğusuna çekerek kenti Menbiç Askeri Meclisi’ne bırakacaklarını açıklamıştı.
ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian da 4 Mart’ta Menbiç yakınlarında muhtemel çatışmaları engellemek için koalisyona ait zırhlı araçların devriye gezdiğini duyurdu.
6 Mart’ta da Menbiç Askeri Meclisi Genel Komutanlığı Menbiç'in batısındaki altı köyü Suriye ordusuna verdiklerini söyledi. Köylerin Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) saldırmaması için Menbiç Askeri Meclisi ile Rusya'nın anlaşması sonucu Suriye ordusuna verildiği belirtildi.
Şu anda Menbiç’in kuzeyinde ABD birlikleri, batısında Türkiye ordusu-ÖSO ve Suriye ordusu, güneyinde İslam Devleti (IŞİD) ve doğusunda PYD bulunuyor. (AS)
* Fotoğraf: Genelkurmay Başkanlığı / AA