Haberin Kürtçesi için tıklayın
Tutuklu Eski BDP'li Milletvekilli Ayla Akat Ata hakkında, “Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma ve terör örgütü propagandası yapma” suçlarından 30 yıldan 95 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Ayla Akat Ata hakkında hazırlanan iddianame Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi.
İddianame
Dihaber'e göre, 118 sayfalık İddianamenin 100 sayfasında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı Adası’nda avukatlarıyla yaptığı görüşme kayıtlarına; KCK sözleşmesine; PKK, KCK ve DTK’nin kuruluşu, işleyişi ve yapısı konusundaki bilgi ve değerlendirmelere yer verildi ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) ve onun yerine kurulan Kongreya Jinên Azad'ın (KJA) “KCK’ye bağlı kadın örgütlemesi” olduğu öne sürüldü.
Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) Türkiye’deki “KCK örgütlenmesinin sözde kurucu meclisi ve organı” olduğu iddia edildi.
Akat Ata’nın “DTK sözcülüğü, koordinasyon kurulu üyeliği gibi üst düzey yönetici olarak görev yaptığı, şüphelinin bu eylemiyle silahlı terör örgütünün yapısı içerisinde üst düzey yönetici olduğu, şüphelinin kendi ikrarı, iletişimin tespiti, teknik araçlarla izleme ve dosya kapsamındaki tüm delil ve belgeler neticesinde somut delillerle tespit edildiği” ileri sürüldü.
"Örgüt propogandası"
Akat Ata’nın, 2010, 2012, 2015 ve 2016 yılları arasında katıldığı 14 ayrı yürüyüş, basın açıklaması, televizyon programında yaptığı konuşmalar ve Twitter hesabında yaptığı paylaşımlarda “örgüt propagandası” yaptığı iddia edildi ve hakkındaki 2012 yılında açılan 6 ayrı davanın yapılan yasal düzenlemeler kapsamında ertelendiği belirtildi.
İddianamede, Akat Ata’nın 15 Nisan 2012’de Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yapılan açık hava konserinin yasaklanmasını protesto edildiği basın açıklamasında söylediği “Bahar Ortadoğu’ya dayanmışken bu baharı Kürtlerin yaşamaması engellenmektedir” sözleri için savcı, “ülkemizin güneyinde gerçekleşen halk ayaklanmalarına atıfta bulunarak Kürt halkını ayaklanmaya teşvik ettiği” ileri sürdü.
Akat Ata’nın 13 Şubat 2016’da Sur’daki yasakları protesto edildiği yürüyüş suçlama konusu yapıldığı iddianamede, Ata’nın PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye getirilmesi için söylediği “uluslararası komplo” sözleri suç delili olarak gösterildi.
Bölge illerindeki kentlerde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve çatışmalara ilişkin Diyarbakır’da Sümerpark’ta yapılan “Barış Nöbeti” eylemi için yapılan basın açıklamasında söylediği, "... Bugün burada daha sürecin başında Ekin Van'ın cenazesine ölümü bile fazla görüp, soyup sokağın ortasına atıp, onun bedeninin çıplaklığıyla çıplak kalan devlete, katil devlete, utanın demek için bir araya geldik buraya... Kürdistan bu ülkenin parçasıdır ve demokratik özerk Kürdistan demokratik Türkiye'nin olmazsa olmazıdır" şeklindeki açıklamasıyla “Örgüt propagandası yaptığı" ileri sürüldü.
Twitter hesabında PKK Lideri Abdullah Öcalan fotoğraflarını basılı olduğu tişörtleri giyen kadınlar ile Suriye’de DAİŞ’e karşı savaşta yaşamını yitiren YPJ üyesi kadın savaşçın fotoğraflarını paylaşması propaganda sayıldı. Yine Ata’nın, HDP milletvekilleri Ziyar Pir, Nursel Aydoğan ve Faysal Sarıyıldız’ın twitlerini retweetlemesi “Örgüt propagandası” sayıldı.
Akat Ata'nın ifadesi
Akat Ata’nın soruşturma kapsamında savcılıkta verdiği ifadesine de yer verildi.
“DTK 2007 yılında kuruldu. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülebilmesi için önemli bir mekanizmayı açığa çıkardı. Amaçlarından bir tanesi demokratik özerklik olmakla beraber demokratik özerkliğin Türkiye de bir çözüm modeli olarak kabul edilmesi için faaliyetler yürüten, çalışmalar yapan, toplumun tüm örgütlü kesimlerini bu konuda düşünmeye, tartışmaya ve fikir üretmeye sevk eden bir kuruluştur... DTK bir platform olarak çalışmalarını yürütmektedir. Platform olarak meşrutiyetini içerisinde bulunan tüzel kişiliği bulunan STK'ların, siyasi partilerin resmiyetinden alır. Dernekler yasasında bu husus tarif edilmiştir...
"Demokratik Toplum Kongresi Sayın Öcalan'ın gerçekleştirdiği bir öneri sonrasında toplantı yapılabilecek tüm şehirlerde bu konuda tartışabilecek tüm kesimlerle bir araya gelinerek yapılan görüşmelerin ardından kararı bu tartışmalar tarafından verilen bir kongredir. Sayın Öcalan'ın önerisi tartışılmış ve hayata geçirilmiştir. Kendisinin de belirttiği gibi Cumhuriyetin demokratikleşmesinin gerçekleşebilmesi için hedeflenmiştir. DTK'nın PKK ile herhangi bir organik bağı yoktur. DTK'nın Tüm faaliyetleri kamuoyuna açık ve şeffaf bir şekilde yürütülür. Dinlemeye konu olan açıklamalar gerçeğe aykırıdır. Dinlemenin sağlıklı yapılmadığını ortaya koyar. Dinleme hukuka aykırıdır. DTK'nın herhangi bir şekilde yasadışı bir organizasyonu ve faaliyeti yoktur.”
Akat Ata Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 30 Ekim 2016’da tutuklanmıştı.
Ayla Akat Ata, 26 Ekim 216'da, Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla belediye önünde yapılan açıklamaya katılmış, burada gözaltına alınmıştı. (YY)
Ayla Akat Ata kimdir? |
16 Şubat 1976'da Diyarbakır'da doğdu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ve Genel Merkez yöneticiliği görevi yaptı. İnsan Hakları Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) ve Göç-Der Üyesidir. Diyarbakır Kadın Platformu kurucuları arasında yer aldı. 23. dönem (2007-2011 – Bağımsız) Diyarbakır ve 24. Dönem (2011-2015 – Barış ve Demokrasi Partisi) Batman milletvekilliği yaptı. Çözüm sürecinde Abdullah Öcalan’la yapılan ilk görüşme heyetinde yer aldı. Bir çocuğu var. |