Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye savaşı, Fırat Kalkanı harekatı, Astana’da yapılacak görüşmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Çavuşoğlu, Suriye'deki ateşkes sürecine tarafların uyması durumunda 23 Ocak'ta Kazakistan'ın başkenti Astana’da müzakerelerin başlayacağını bildirdi.
Astana süreci nedir?
Astana’daki görüşmeleri gündeme ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin taşımıştı:
“Bundan sonraki adım Suriye'nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye, Suriye’deki tarafların Astana'da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık.”
TIKLAYIN - TÜRKİYE İLE RUSYA SURİYE PLANINDA ANLAŞTI
Barış görüşmelerinin ateşkesi takiben bir ay içinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlaması planlanıyordu. Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de sağlanan ateşkes 29 Aralık gecesi yürürlüğe girdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de hazırlanan ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya'nın sunduğu tasarıyı 31 Aralık'ta oybirliği ile kabul etti.
Ateşkes anlaşması İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi'nin de dahil olduğu bazı gruplar ile Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı olan Halk Savunma Birliklerini (YPG) kapsamıyor.
Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) bazı gruplar da dün yaptıkları açıklamayla, Suriye barış görüşmelerinin hazırlık çalışmalarına katılımlarını durdurma kararı aldı.
Çavuşoğlu: 9-10 Ocak’ta planlanacak
Bugünkü konuşmasında Suriye'deki ateşkes sürecine değinen Çavuşoğlu, “Siyasi çözüm için de çok gayret sarf edeceğiz” dedi.
Çavuşoğlu, 9-10 Ocak'ta Rusya'dan uzmanların Dışişleri Bakanlığına gelerek Astana sürecini planlayacaklarını dile getirdi.
Çavuşoğlu, “Irak'ın da DEAŞ'tan [IŞİD] kurtarılması için desteğin devam edeceğini” söyledi.
Türkiye ve Rusya’nın ortak çalışması
Suriye'deki ateşkes ve ihlallerin sorulması üzerine Çavuşoğlu, “Halep'ten sivillerin tahliyesi ve ateşkesin temini konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin çok çaba sarf ettiğini” vurgulayarak, bunun Türkiye ile Rusya'nın ortak çalışması olduğunu söyledi.
“Ateşkes sürecinde şu ana kadar muhalefetin sözünde durduğunu ve kendisine yönelik saldırılara ölçülü cevap verdiğini” aktaran Çavuşoğlu, diğer tarafta ise ihlaller olduğunu ve bu ihlallerin Rusya ile birlikte değerlendirileceğini dile getirdi.
Çavuşoğlu, Suriye ordusunun ateşkes ihlalleri olduğunu belirtti ve “Artan ihlalleri durduramazsak Astana süreci akamete uğrayabilir. Bunu istemeyenler, kıskananlar var ama biz garantör olduk” diye konuştu.
“ABD bizim için çok önemli bir müttefik”
Moskova'daki ortak açıklamaya İran'ın da katıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, “İran'ın taahhütlerinin gereğini yaparak Şii milisler ve rejim üzerinde ağırlığını koyması gerektiğini” ifade etti.
Çavuşoğlu ayrıca, “PYD/YPG’nin Astana’da müzakerelerde yer almayacağını, yer almaması gerektiğini de Ruslarla önceden konuştuk ki sonradan aramızda ihtilaf olmasın” açıklamasını yaptı.
Türkiye ve ABD'nin farklı düşündüğü birtakım konularda yeni yönetimle herhangi bir köklü değişiklik olup olmayacağı sorusu üzerine de Çavuşoğlu, “ABD bizim için çok önemli bir müttefik. Her alanda işbirliğimiz var. Ama bir gerçek var şu anda; güven bunalımı” dedi.
Bakan Işık: İncirlik’i sorgulatıyor
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise bugünkü açıklamasında, Fırat Kalkanı harekatını sürdüğü Suriye’nin el Bab kentindeki operasyonuna ilişkin soruları yanıtlarken “Koalisyonun destek vermemesi İncirlik Üssü'nü de sorgulatıyor” dedi.
“NATO'da uzun yıllar birlikte olduğumuz ülkelerin, DEAŞ ile mücadele için koalisyon oluşturmuş ülkelerin DEAŞ'a karşı mücadelede son derece kritik bir yer olan El Bab'a karşı Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun başlattığı bu operasyona destek vermemesi doğrusu düşündürücü.” (AS)
* Fotoğraf: Cem Özdel – Ankara / AA