Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 24 Kasım'da ikinci barış anlaşması imzalandı.
Tarafların, Küba'nın başkenti Havana'da yaptıkları uzun görüşmelerden sonra 12 Kasım'da mutabakata vardıkları yeni barış anlaşmasını, başkent Bogota'daki Colon Tiyatrosu'nda Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Rodrigo Londono imzaladı.
Referandum değil, kongre oylaması
Kolombiya'da 2 Ekim'de FARC ile imzalanan barış anlaşması referanduma götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaşmaya "hayır" demişti.
Hükümet referandum sonrası, çatışmanın kurbanları, kilise, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek FARC ile tekrar müzakere edilecek talepleri not etmişti.
Taraflarla yapılan 60'a yakın toplantı ve 100 saati bulan çalışma sonrası 57 ayrı konuda 500'e yakın teklif ortaya çıkmıştı.
Kolombiya hükümeti ve FARC, halkın referandumda varılan barış anlaşmasını reddetmesinin ardından yeni ve değişmiş bir barış anlaşmasına vardıklarını 14 Kasım’da açıkladı.
310 sayfalık anlaşmada yaklaşık 50 rötuş yapıldığı belirtilirken bu kez anlaşma halk oylamasına değil, haftaya Kongre oylamasına sunulacak.
Hükümetin müzakere heyeti başkanı Humberto de la Calle yeni anlaşmadaki önemli bir değişikliğin FARC’ın kurbanlara tazminat konusunda malvarlığını sunması olduğunu söyledi.
Yeni uzlaşma, özel barış mahkemelerinde yabancı gözlemciler bulunsa da yabancı yargıçların olmamasını öngörüyor.
Uzlaşma ayrıca, FARC’ın uyuşturucu ticaretindeki dahiliyeti hakkında bilgi sunmasını şart koşuyor.
Silahlar BM’ye teslim edilecek
Nobel Barış ödüllü Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, yeni barış anlaşması çerçevesinde, FARC’ın bütün silahlarının 150 gün içinde Birleşmiş Milletler’e teslim edileceğini bildirdi.
Santos, Bogota’daki imza töreninde, “Bu tarihi sahnede, dünyanın ve ülkemizin önünde FARC’la yeni barış anlaşmasını imzaladık. Bir kurban daha vermemek için bu kanı durdurduk ve daha fazla gecikemezdik” dedi.
Kolombiya devleti ve FARC ile yaşanan 52 yıllık çatışmalarda yaklaşık 250 bin kişi hayatını kaybetmiş, 6 milyon insan zorunlu göç etmişti. Barış görüşmeleri 1991'de başladı, kesintilerle bugüne gelindi.
Türkiye Dışişleri’nden memnuniyet açıklaması
Dışişleri Bakanlığı da yazılı açıklamasında, Kolombiya’daki anlaşmayı “memnuniyetle” karşıladığını açıkladı.
“Barış anlaşmasının Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve FARC Lideri Rodrigo Londono tarafından 24 Kasım 2016 tarihinde Bogota’da imzalanması memnuniyetle karşılanmaktadır.
“26 Eylül’de Cartagena’da imzalanan, ancak 2 Ekim tarihli referandum sonucunda uygulamaya geçirilemeyen bir önceki anlaşmaya ilişkin çeşitli kesimlerin tereddüt ve çekincelerini dikkate alan yeni anlaşma, Kolombiya’da kalıcı barış ve istikrar yönünde atılmış önemli bir adım teşkil etmektedir.
“Sürecin bundan sonraki aşamalarının da başarıyla tamamlanması samimi temennimizdir.” (AS)
* Barış anlaşmasının ana metni olan, “Çatışmanın sona erdirilmesi, istikrarlı ve kalıcı bir barışın inşası için genel anlaşma”ya buradan ulaşabilirsiniz.