Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye oturumunun ardından siyasi grupların taslakları tartışıldı ve yarın oylanacak, Avrupa Birliği (AB)-Türkiye ilişkilerine dair ortak önerge hazırlandı.
Önergede, Türkiye’de özgürlükler, demokrasi, insan haklarına ve hukuk kurallarına saygı, temel haklardaki ciddi bozulma olduğunda, müzakerelerin askıya alınması gerektiğinin Müzakere Çerçeve Belgesi’nin 5. maddesinde yer aldığı ifade edildi.
AP’nin dünkü Türkiye konulu oturumunda da AB’ye üyelik müzakerelerinin dondurulması eğilimi ağır basmıştı.
Önergede ne var?
AP’nin nihai şeklini verdiği önergede, 15 Temmuz darbe girişiminin hem AP hem de AB tarafından kınandığı ve seçilmiş hükümetin desteklendiği belirtildi.
Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarının, Anayasa’yla da korunan temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiği de önergede yer aldı.
Darbe girişiminin ardından Meclis’teki dört partiden biri olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) mensubu 10 milletvekilinin, 150 civarında gazetecinin, 2 bin 386 hakim ve savcının, toplam yaklaşık 40 bin civarında insanın tutuklandığı, 31 bin kişinin halen tutuklu bulunduğu ifade edildi.
Hapishanelerin ve gözaltı merkezlerinin koşullarından da endişe duyulduğu belirtildi, medyaya yönelik baskılar ve ifade özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar hatırlatıldı.
Ayrıca, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işten atılan kamu görevlilerine de önergede yer verildi.
AP önergesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hükümet üyelerinin, idam cezasının getirilmesini sürekli olarak gündeme getirdiğinin altı çizildi. İdam cezasının reddinin, Avrupa Birliği’nin temel unsuru olduğu belirtildi.
Önergede, Müzakere Çerçeve Belgesi’nin 5. Maddesine dikkat çekildi. Bu maddede, Türkiye’de özgürlükler, demokrasi, insan haklarına ve hukuk kurallarına saygı, temel haklardaki ciddi bozulma olduğunda, müzakerelerin askıya alınması gerektiğinin açıkça belirtildiği ifade edildi.
Müzakerelerin durdurulmasının, yeni fasıl açılmaması anlamına geldiği de eklendi.
Önergede ayrıca, AB Komisyonu’ndan, Türkiye’deki sivil topluma desteğin artırılması ihtimalini değerlendirmesi talep edildi.
AB için tavsiye niteliğinde
Avrupa Parlamentosu’nun dün akşam Strasbourg’da düzenlenen "AB-Türkiye İlişkileri” başlıklı oturumunda, Türkiye ile müzakerelerin durdurulması konusunu görüşüldü.
AP’deki siyasi grupların eğilimi, “demokrasi ve hukuk devleti yolundan sapıldığı” gerekçesiyle Ankara ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki üyelik müzakerelerinin dondurulması yönündeydi.
TIKLAYIN - AB’DEN MÜZAKERELERİN SÜRMESİ KARARI
AP’nin ikinci büyük grubu olan Sosyalistler ve Demokratlar’ın (S&D) inisiyatifiyle gündeme getirilen Türkiye önergesi yarın (24 Kasım) oylanacak.
TIKLAYIN - 2016 AB İLERLEME RAPORU: TÜRKİYE GERİYE GİDİYOR
AP’nin tek başına müzakereleri dondurma, askıya alma ya da durma yetkisi yok.
Nihai kararı Avrupa Birliği (AB) liderleri veriyor. AB liderleri Aralık ayında toplanacak. AP’nin önergesi, AB toplantısındaki kararı etkileyebilir.
AB Bakanlığı: Karar, AB Konseyi’nin
Avrupa Birliği Bakanlığı da Anadolu Ajansına, yarınki oylama ve önerge hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, “müzakerelerin durdurulması tavsiyesi çıksa bile bunun hukuki bir bağlayıcılığı olmayacağına” işaret edildi.
“AB üyesi olmak isteyen bir devletin yaptığı üyelik başvurusunun kabul edilmesi ve üyelik müzakerelerinin başlaması, AB Konseyinin oybirliğiyle alacağı karar neticesinde olur.
“AB'ye üyelik müzakerelerinin geçici olarak durdurulması kararı da ancak AB Konseyi tarafından alınabilir.
“Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasında Avrupa Parlamentosunun hukuken bir işlevi bulunmuyor.”
Mogherini: Müzakereler sürmeli
Türkiyeli yetkililer kendisiyle görüşmek istemediği için geçen hafta Ankara’ya planlanan ziyareti son anda iptal olan AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri konuşmasında “Türkiye'de gelinen nokta bize müzakereleri geçici olarak dondurma seçeneğinden başka bir seçenek bırakmıyor” diye konuştu.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Türkiye’deki durumun kaygı verici olduğunu belirtmekle birlikte, üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi fikrini savunmadı.
Hukuk devleti konusunda Türkiye’nin, üyesi olduğu Avrupa Konseyi ile işbirliğinin önemine vurguda bulundu. (AS)
* Önergenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. [İngilizce]