676 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yargı, İçişleri Bakanlığı, savunma gibi birçok konuda değişiklik yapıldı.
Dün Bakanlar Kurulunca kabul edilen 676 Sayılı KHK’da anahatlarıyla şu başlık ve değişiklikler yer alıyor:
Yargı ile ilgili düzenlemeler
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 149/2. maddesine şu cümle eklendi: “Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar bakımından yürütülen kovuşturmalarda, duruşmada en çok üç avukat hazır bulunabilir.”
Aynı kanunun 151/3 maddesi şöyle değiştirildi:
“Türk Ceza Kanununun 220 ve 314. maddesinde sayılan suçlar ile terör suçlarından şüpheli, sanık veya hükümlü olanların müdafilik veya vekillik görevini üstlenen avukat, hakkında bu fıkrada sayılan suçlar nedeniyle soruşturma ya da kovuşturma açılması halinde tutuklu veya hükümlünün müdafilik veya vekilliğini üstlenmekten yasaklanabilir.”
Aynı kanunun 154. maddesine şu fıkra eklendi:
“Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerinde tanımlanan suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ile örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imâl ve ticareti suçları bakımından gözaltındaki şüphelinin müdafi ile görüşme hakkı Cumhuriyet savcısının istemi üzerine, hâkim kararıyla yirmidört saat süreyle kısıtlanabilir; bu zaman zarfında ifade alınamaz.”
Eklenen ibarelerden biri de şöyle:
“Müdafiin mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilir.”
TIKLAYIN - KHK İLE AVUKAT GÖRÜŞÜNE KISITLAMA GETİRİLDİ
Güvenlik ile ilgili düzenlemeler
“Geçici köy korucusu” görevinin adı, “güvenlik korucusu” olarak değiştirildi.
İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna, “pasaport hizmetlerini yürütmek” ibaresi eklendi. Ayrıca Bakanlığa şu görev de verildi:
“Pasaport, pasaport yerine geçen belgeler ve sürücü belgelerinde yer alacak bilgiler ile biyometrik verinin türü, niteliği ve alınma yaşını tespit etmek, bu belgelerin tasarımı, temini, basımı, dağıtımı, teslimi ile üretim ve kişiselleştirilmesine ilişkin işlemleri yürütmek ve bunlara dair usul ve esasları belirlemek.”
Özel Harekat polisi alımıyla ilgili şu madde getirildi:
“Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere, yirmisekiz yaşından gün almamış olmak kaydıyla, en az lise veya dengi okul mezunları, Kamu Personel Seçme Sınavı şartı aranmaksızın, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları ile polis meslek eğitim merkezlerine alınabilir.”
Savunma Sanayii İcra Komitesi’ne Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı’nın yanına İçişleri Bakanı eklendi.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa, “Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olduğu değerlendirilenler”in, uluslararası koruma statüsü bile olsa sınırdışı edilebileceği ibaresi eklendi.
Savunma ile ilgili düzenlemeler
Mühendislik eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun olanlardan muvazzaf subay olmak için başvuran pilot adaylarının yaş sınırı 27'den 32'ye çıkarıldı.
En az dört yıl süreli eğitim veren fakülte veya yüksekokullardan pilot olarak mezun olanlar ile mühendislik eğitimi veren fakülte ve yüksek okullardan mezun olan, ticari pilot lisansı veya havayolu nakliye pilotu lisansı bulunanlara öncelik verilecek.
Kamu personeline ilişkin bazı düzenlemeler
TIKLAYIN - GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMALARDA SORUŞTURMA SÜRE SINIRLAMASI KALDIRILDI
Devlet memurluğuna alınacaklarda aranan şartlara şu madde eklendi:
“Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak.”
Devlet memurluğundan çıkarma şartlarına da şu madde eklendi:
“Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak.”
KHK’da ayrıca eğitim ile ilgili düzenlemeler de yer aldı.
676 sayılı KHK’nın tamamına buradan ulaşabilirsiniz. (AS)