Kocaeli Dayanışma Akademisi’nde bugün (12 Ekim 2016) Türkiye’de son yıllarda yaşananlar göz önüne alındığında manidar ve önemli bir ders vardı.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ruhi Demiray, derste şöyle diyordu: “Antisemitik ya da ırkçı insanlar yalnızlıktan korkan, çoğunluktan yana olan insanlardır. O nedenle ortaya çıktıkları yerde çoğunlukta oluyorlar”.
Demiray, Kocaeli Dayanışma Akademisi Barış ve Özgürlük Seminerleri’nin ikinci dersinin başlığını şöyle belirlemişti: “İnsanlık Karanlığa Düştüğünde Düşünce: Sartre Örneği”.
Sartre “İnsan, olduğu şeyden sorumludur” der. Bu sorumluluk kendine karşı olduğu gibi diğerine karşı da sorumluluğu getirir.
Mehmet Ruhi Demiray 2011 yılında Kocaeli Üniversitesi’nden 12 öğrenci "terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla tutuklandığında "Öğrencime Dokunma" başlıklı metne imza atmıştı. Üniversiteden 60 imzacı akademisyen vardı.
Çoğunluğun arasına karışmadı 11 Ocak 2016 günü kamuoyuna duyurulan “barış bildirisine” de imzasını attı. Dört gün sonra sabahın ilk ışıklarında evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Gün sonunda serbest bırakıldı. Öğrencileri Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve kamu Yönetimi Bölümü’ndeki odasının kapısına “Ruhi Hoca Onurumuzdur” yazılı not asmışlardı.
Şimdi o öğrencilerden bazıları Dayanışma Akademisi’nde Sartre’ı anlattığı dersi dinliyordu.
Ruhi Hocaları 15 Ocak günü serbest bırakılmıştı ama OHAL ilanı sonrası 1 Eylül'de yayınlanan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) üniversitelerden ihraç edilen akademisyenler arasında adı vardı. O KHK ile 2 bin 346 öğretim elemanı ihraç edildi. Kocaeli Üniversitesi’nden “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalayan 19 akademisyen de vardı.
İhraç sonrası açıklamalarında Kocaeli’ni terk etmeyeceklerini söylediler ve Kocaeli Dayanışma Akademisi’ni kurdular. Akademide dersler 5 Ekim'de başladı. Bu ikinci dersti. Eğitim-Sen Kocaeli Şube binasında yapıldı.
Derse katılan yaklaşık 80 kişi vardı. Öğrenciler ihraç edilen akademisyenlere destek olmanın yanı sıra derslerden oldukça verim aldıklarını ve derslerin keyifli geçtiğini ifade ettiler. Hocalarını yalnız bırakmak istemeyen öğrenciler, dikkatle notlarını aldılar.
Mehmet Ruhi Demiray şöyle diyordu:
“Sartre’a göre antisemitizm, yani ırkçılık topyekûn kötü bir şey. İyi bir insan, iyi bir baba, iyi bir doktor antisemitik olamaz. ‘Yapabileceğim başka bir şey yoktu’ diyen insan kötü niyetin kurbanı olmuştur. Yani aslında bir tercih söz konusu: Antisemikler veya ırkçılar yalnız kalmaktan korkar ve kalabalığı seçer”. (DÇ/HK)