Haberin Kürtçesi için tıklayın
Rusya’nın Dışişleri Bakan Yardımcılarından Meşkov TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, “Rusya ve Türkiye'nin Suriye krizinin nasıl çözüleceği konusunda belirli görüş ayrılıkları olduğu bir sır değil. Bu nedenle Ankara'nın karşılıklı olarak kabul edilebilir olan çözüm arayışları dikkatle incelenmeli” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Rusya samimi bir şekilde ateşkes ve insani yardımlar için bizimle işbirliği yapmak isterse biz buna hazırız" demişti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova da Türkiye'yle suriye konusundaki işbirliğinin yapıcı olacağını gösteren bir eğilim olduğunu belirtip ortak eylemlerin mümkün olduğunu söylemişti.
"Vize serbestisi için erken"
Meşkov Türkiye ile vize serbestisine geri dönmek için ise henüz erken olduğunu belirtti. Rusya ve Türkiye'nin güvenlik birimleri ve istihbarat teşkilatları arasındaki işbirliğinin henüz “tatmin edici” olmadığını, bunun da vize serbestisine geri dönülmesini zorlaştırdığını ifade etti.
TIKLAYIN - ABD VE RUSYA SURİYE KONUSUNDA ANLAŞAMADI
“Sınırı gözlemlemek için koşullar oluşmadı”
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov da Sputnik'e verdiği röportajda, "Sınırı gözlemlemek için bunun öncesinde pek çok şeyin olması gerek” dedi.
Rusya'nın Türkiye-Suriye sınırında gözlem yapması için gereken koşulların henüz oluşmadığını, önce tarafların birbirine güvenmesi gerektiğini belirtti.
“İlk olarak taraflardan her birinin birbirine güvenmesi gerekir. Türkiye uçağımızı düşürmesi nedeniyle özür dilemesi ardından bir dizi adım attı ama bunların ne derece etkin olduğunu söylemek için henüz erken.”
Rusya’nın da ABD’nin de Türkiye'yi “geçirgen” güney sınırında güvenliği sağlaması için uyardığını hatırlatan Sıromolotov, bu sınırın 90 kilometrelik bir bölümünün IŞİD militanları tarafından istismar edildiğini söyledi.
"Sınırın bir tarafından diğerine silahların götürüldüğünü, diğer yöne doğru da petrol ve tarihi eser geçişi olduğunu biliyoruz. Militanların Suriye'ye en önemli geçiş noktası da Türkiye'den geçiyor.”
Sıromolotov, Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonunu sınırında güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığını söylediğini hatırlattı.
"Bunun gerçek olup olmadığını söylemek için henüz erken. Birçok faktörden dolayı her şey çok karmaşık. Hedeflerinin IŞİD olduğunu söylüyorlar ama Kürtlere karşı da operasyon gerçekleştiriyorlar. Sınırın kapatılmış olduğunu ise henüz söyleyemeyiz." (YY)
Bu haberi SputnikNews’tan derledik.