Olanüstü Hal (OHAL) kapsamında iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayımlandı. Böylece OHAL'in dördüncü ve beşinci KHK'ları yayınlanmış oldu.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş 15 Ağustos'ta yeni KHK'ların hazırlandığı duyurmuştu.
TIKLAYIN - KURTULMUŞ AÇIKLADI: İKİ YENİ KHK BAKANLAR KURULU GÜNDEMİNDE
Kararnamelerde TSK'dan ve Emniyet'ten yeni ihraçlar yer alırken Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kapatıldı; TSK'dan daha önce ayrılan pilotlara geri dönüş yolu açıldı.
Ayrıca yayımlanan kararnameye göre Genelkurmay Başkanı'nın atamasını kabine teklifiyle Cumhurbaşkanı yapacak.
20 Temmuz günü ilan edilen OHAL'in ilk Kanun Hükmünde kararnamesi olan 667 sayılı KHK, 23 Temmuz günü Resmi Gazete'de yayınlanmıştı.
TIKLAYIN - OHAL'DE İLK KARARNAME: GÖZALTI SÜRESİ 1 AY, BİNLERCE KURUM KAPATILDI
Ardından TSK'den ihraçları ve bazı medya kuruluşlarının kapatılmasını düzenleyen 668 sayılı KHK 28 Temmuz günü yayınlandı. 31 Temmuz günü askeri eğitimin yeniden düsenlenmesini içeren 669 sayılı KHK yayınlandı.
670 sayılı KHK
670 sayılı KHK’nın başlığı “Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler”, 671 sayılı KHK’nın başlığı ise “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Kurum ve Kuruluşların Düzenlenmesi”.
Bu KHK'da memuriyetten ihraçlar yer alıyor. Buna göre:
- Emniyet'te çalışan 2 bin 360, BTK'da çalışan 196 kişi ihraç edildi. TSK'dan ihraç edilen personel sayısı 136. Bu personelden 24'ü Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda çalışıyordu.
- Bu KHK ile 2 bin 692 kişinin memuriyeti sona erdi.
KHK’da bu kişilere ayrıca tebligat yapılmayacağı da belirtildi.
671 sayılı KHK
TİB kapatıldı
671’de ise bazı kamu kurum ve kuruluşları düzenlendi:
- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı da kapatıldı. Telekomünikasyon İletişim Başkanı'nın ve TİB'de görevli daire başkanlarının görevleri sona erdi. Telekomüniskasyon işlemleri ve dinlemeler BTK bünyesinde yürütülecek.
- Anayasanın haberleşme özgürlüğünü düzenleyen 22. maddesine göre, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi gibi gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Başbakanlık, alınması gereken tedbirleri belirleyecek ve uygulanmak üzere Kuruma bildirecek. BTK Başkanı, Başbakanlığın gerekli gördüğü tedbirlere ilişkin kararını, derhal işletmecilere, erişim sağlayıcılara, veri merkezlerine ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirecek. Bu kararın gereği derhal ve kararın bildirilmesinin anından itibaren en geç iki saat içinde yerine getirilecek. Karar, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim kararını, 48 saat içinde açıklayacak, aksi halde karar kendiliğinden kalkacak.
- Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin siber saldırılara karşı korunması ve bu saldırılara karşı caydırıcılık sağlamak için her türlü tedbiri alacak veya aldıracak olan Kurum, görevi kapsamında ilgili yerlerden bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek ve değerlendirmesini yapacak, arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim altyapısından yararlanabilecek, irtibat kurabilecek ve bu kapsamda gerekli önlemleri alabilecek veya aldırabilecek.
- Kurum, söz konusu görevlerin ifasında bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışacak. Bu kapsamda Kurum tarafından istenilen her türlü bilgi ve belge talebi, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar tarafından gecikmeksizin yerine getirilecek. Bilgi ve belge talebinde bulunulması ve bu taleplerin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Başbakanlıkça belirlenecek.
- Gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri, Kurumun görevleri ile ilgili taleplerini, tabi oldukları mevzuat hükümlerini gerekçe göstermek suretiyle yerine getirmekten kaçınamayacak. İşletmeciler dışında Kurumun görevleri ile ilgili yükümlükleri yerine getirmeyenlere yaptırım uygulanacak.
- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) görevli olup terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olmadığı değerlendirilen personelden iletişim uzmanı ve iletişim uzman yardımcıları, BTK'daki bilişim uzmanı ve bilişim uzman yardımcısı kadrolarına, diğer personel ise BTK'da aynı unvan kadrolara başka işleme gerek kalmaksızın bulundukları kadro derecesiyle atanacak.
Genelkurmay Başkanı'nı Cumhurbaşkanı atayacak
- Yayımlanan kararnameye göre Genelkurmay Başkanı'nın atamasını kabine teklifiyle Cumhurbaşkanı yapacak.
TSK ile ilişiği kesilen pilotlar geri dönebilecek
- Daha önce herhangi bir nedenle TSK'dan ayrılan veya ilişiği kesilen pilot subaylardan istekliler, uçuş için gerekli şartları sağlamaları ve başvurularının uygun görülmesi halinde ilgili Kuvvet Komutanının teklifi ve Milli Savunma Bakanı'nın onayı ile yeniden subay atanarak TSK'da görevlendirilebilecek. Bu subayların dışarıda geçirdikleri süreler rütbe bekleme süresinden sayılacak.
- Malullük ve ölüm hali hariç olmak üzere en az dört yıl görev yapmadan TSK'dan ayrılanlar, atandıkları yeni rütbelerinin emeklilik de dahil olmak üzere hiçbir hakkından yararlanamayacak.
- Emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken bu madde kapsamında görevlendirilenlerin bu aylıkları da kesilecek. Aylıkları kesilenlerden dört yıl görev süresi şartını yerine getirmemiş olanlar, bu hizmet süreleri hizmet birleştirmesine konu edilmeyecek ve başkaca bir şart aranmaksızın haklarında toptan ödeme hükümleri uygulanacak.
- Aylıkları kesilenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarih ise yazılı istek tarihi kabul edilerek ilgili sosyal güvenlik kanunlarına göre aylıkları yeniden bağlanacak. Bu maddenin uygulanması nedeniyle geçmişe yönelik olarak herhangi bir ödeme de yapılmayacak.
Pilotaj eğitiminde başarılı olanların yükümlülüğü 15 yıl
- Daha önce herhangi bir nedenle uçuştan ayrılan subaylar, bir yıl içinde başvuruda bulunmaları ve uçuş için gerekli şartları sağlamaları kaydıyla ilgili Kuvvet Komutanlığınca yeniden pilotaj eğitimine alınabilecek.
- Pilotaj eğitiminde başarılı olanların yükümlülük süresi, bu eğitime başlama tarihinden itibaren 15 yıl olacak. Pilotaj eğitiminde başarısız olanların bu eğitimde geçirdikleri süre, yükümlülük süresine dahil edilecek.
Dış kaynaktan pilot subay temini
- En az dört yıl süreli eğitim veren fakülte veya yüksekokullardan pilot olarak mezun olan kadın veya erkeklerden muvazzaf subay olmak için başvuranlar, düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 27 yaşını bitirmemiş olmak, yedek subay olma koşullarını taşımak ve sınavlarda başarılı olmak şartıyla muvazzaf subaylığa atanabilecek.
- Bunlardan pilotaj eğitiminde başarısız olanlar, TSK'da hizmetine ihtiyaç duyulması halinde, diğer şartları sağlamak ve gerekli eğitimleri tamamlamak kaydıyla diğer sınıflarda istihdam edilebilecek.
- Ancak bunlar için deneme süresi 3 yıl olacak. Pilotaj eğitiminde başarısız olanlar ile deneme süresi içerisinde TSK'dan ayrılanlardan herhangi bir tazminat alınmayacak.
Hava Harp Okulu'na yeni öğrenciler
- TSK'nın pilot ihtiyacını karşılamak amacıyla 4566 Sayılı Harp Okulları Kanunu'na da geçici maddeler eklendi.
Buna göre bir yıl içinde yapılacak temin faaliyeti ile Hava Harp Okulu'nun birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarına pilotaj eğitimi veren üniversiteler öncelikli olmak üzere üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğrenci alınabilecek. Bu öğrencilerin Hava Harp Okuluna geçişine ilişkin usul ve esaslar ise Milli Savunma Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek.
2010 KPSS için iptal
- KPSS'nin 2010'da uygulanan genel yetenek ve genel kültür sorularını hukuka aykırı şekilde elde ettiği tespit edilen kişilerin atamaları iptal edilecek
38 bin mahkuma tahliye
- Yeni kararnamelerde mahkumlarla ilgili düzenleme yapıldı. Denetimli serbestlik uygulamasında düzenleme yapıldı. Adalet Bakanı Bozdağ, denetimli serbestlik kapsamında kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişinin tahliye olacağını açıkladı.
- 15 Temmuz darbe girişiminde şehit ya da gazi olanların SGK borçları silinecek.
- Kararname ile Adalet Bakanlığı taşra teşkilatı için 4 bin hakim ve savcı kadrosu ihdas edildi.
Bakan Bozdağ: Af değil, düzenleme |
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kanun Hükmünde Kararname ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da yapılan değişikliğin detaylarını, Twitter hesabından şöyle açıkladı: * Resmi Gazete'de yayımlanan 671 S. Kanun Hükümde Kararnameyle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici maddeyle 1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle mahkum veya mahkum olacaklar bakımından iki önemli düzenleme yapılmaktadır. * Birincisi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 105/A'daki koşullu salıverilmeye dair “bir yıl”, "iki yıla" çıkarıldı. Buna göre; koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmı, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilebilecektir. Diğer ifadeyle, bir yıl erken tahliye olacaklarıdır. * İkinci düzenleme, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 107. maddesinde düzenlenen koşullu salıvermeye ilişkindir. 107. maddenin ikinci fıkrasına göre, süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar, cezalarının “üçte ikisini” infaz kurumunda çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilmektedir. KHK’da yapılan düzenlemeyle “üçte ikilik(2/3)" oran, “yarısına (1/2)"ye indirilmektedir. Buna göre, süreli hapis cezalarına mahkumlar, cezalarının 1/2'sini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıvermeden yararlanabilecek. * Ancak aşağıdaki suçları işlemiş olanlar bu düzenlemenin kapsamı dışındadır. Bu suçlar şunlardır: a) Kasten öldürme (madde 81,82); b) altsoya, üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları; c) cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102,103,104,105); d) özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132,133,134,135,136,137,138); e) uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188); f) devletin güvenliğine karşı suçlar; g) anayasal düzene karşı suçlar; h) milli savunmaya karşı suçlar; ı) devlet sırlarına karşı suçlar ve i) Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar. * Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişi tahliye olacaktır. Düzenleme, bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir. Düzenlemenin mahkumlar, yakınları, milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim. * Ayrıca düzenleme, kapsamındaki 1 Temmuz 2016'dan önce işlenmiş suçları içermektedir. 1 Temmuz 2016'dan sonraki suçlar da kapsam dışındadır. |
(HK/AS)