Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye vize serbestisi vermemesi halinde Geri Kabul Anlaşması’ndan çekilebileceklerini söyledi.
Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, vizesiz seyahat hakkının tanınmaması durumunda, AB ile mülteciler konusunda 18 Mart’ta imzalanan anlaşmanın dikkate alınmayacağını ifade etti.
“Şayet vize serbestisi sağlanmazsa, geri kabul anlaşması ve 18 Mart mutabakatından geri adım atmak zorunda kalacağız. Bu ekim ayı başı ya da ortası olabilir, fakat biz kesin bir tarih bekliyoruz."
Yunan adalarına geçen yasa dışı göçmen sayısındaki düşüşle ilgili değerlendirmesi sorulan Çavuşoğlu, 18 Mart’ta AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın bu rakamın düşmesine yol açtığını belirtti.
"Hem insan kaçakçıları hem de onlara para verenler, başka bir değişle kurbanları şunu gördü: Adalara gitseler bile geri gönderilecekler. Ayrıca, kaçakçılarla mücadele dahil olmak üzere Türkiye’de çok ciddi tedbirler aldık.
"Kaçakçılığa teşebbüs etmeyen insanlara, AB ülkelerine doğrudan yerleştirilme umudu verilmiş olması da rakamların azalmasını sağladı. Ege’deki NATO misyonu da belirli ölçüde psikolojik etki yaratmış olabilir ancak belirleyici unsur bu değildi."
TIKLAYIN - "1'E 1 MÜLTECİ DEĞİŞİM" UYGULAMASI 4 NİSAN'DA BAŞLIYOR
Çavuşoğlu Türkiye’nin beklentisinin bir tehdit olarak algılanmaması gerektiğini de belirtti.
"2013 yılında Geri Kabul Anlaşması ile bağlantılı olarak vize serbestisine ilişkin anlaşmayı imzalamıştık. Ayrıca mart ayında AB ile Türkiye’ye geri getirilen her Suriyeli karşılığında başka bir Suriyelinin bir AB ülkesine yerleştirilmesinin öngörüldüğü anlaşmayı imzaladık. Bu formül işliyor.
"Ancak bunların hepsi vize serbestisine bağlı. Bu husus da 18 Mart tarihli anlaşmanın bir parçası. Bu bir tehdit değil. Eğer vize serbestisi uygulanmazsa, biz de Geri Kabul Anlaşması'nı ve 18 Mart’ta imzaladığımız anlaşmayı bir kenara bırakmak zorunda kalacağız."
Komisyon: Şartları kabul ettiniz
Çavuşoğlu'nun sözleri üzerine AB Komisyon sözcüsü, vize muafiyetinin sadece tüm koşulların yerine getirilmesi durumunda tanınacağını vurguladı.
Türkiye'nin vize muafiyeti için kararlaştırılan 72 koşulu kabul ettiğini hatırlatan sözcü, "Avrupa Komisyonu, Türkiye'den yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemektedir" açıklaması yaptı. Sözcü, komisyonun uzmanlarının Türk hükümetini bu konuda desteklemeye hazır olduğunu da belirtti.
Almanya'dan tepki
Almanya Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel de "Almanya ve Avrupa hiçbir şekilde şantaja boyun eğmez" dedi.
Gabriel, vize muafiyeti için Türkiye'nin öncelikle gerekli standartları yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "Vize muafiyeti tanınıp tanınamayacağı Türkiye'ye bağlı" diye konuştu.
Türkiye'deki idam tartışmalarına da değinerek, idam cezasının AB Temel Haklar Şartına aykırı olduğunu belirtti.
"İdam cezasını yeniden yürürlüğe sokma yoluna giren bir ülke, Avrupa'dan tüm üyelik müzakerelerini lüzumsuz kılacak ölçüde uzaklaşmış olur."
Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schäfer de vize muafiyeti için koşulların yerine getirilmesi konusunda değişen bir şey olmadığını belirtti, vize muafiyetinin ancak bu şekilde sağlanabileceğini vurguladı.
Tartışmanın geçmişi
Daha önce Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean - Claude Juncker 12 Mayıs 2016 günü , Türkiye'nin kriterleri yerine getirmemesi durumunda, "göçmen göçmen anlaşmasının çökeceğini" söylemişti.
AB Komisyonu'nun, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu 4 Mayıs 2016 günü yayınlamış ve beş eksik kriterin tamamlanması gerektiği vurgulanmıştı.
Bu kriterler parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasına başlanması, terörle mücadele ve organize suçlarla mücadele kanunlarının temel haklara dikkat edilerek AB'ye uygun bir şekilde düzenlenmesi, yolsuzlukla mücadele, kişisel bilgilerin korunması, tüm üye ülkelerle işbirliği çalışmaları, EUROPOL ile artan işbirliği yapılması olarak sıralanmıştı.
Vize serbestisi sürecinde neler oldU? |
30 Kasım 2015'te duyurulyan Türkiye - AB zirvesi kararlarında, Türkiye’nin, Geri Kabul Anlaşması'nı tam olarak uyguladığı takdirde Ekim 2016'dan itibaren AB ülkelerine vizesiz girebileceği açıklandı. TIKLAYIN - TÜRKİYE'YE EKİM 2016'DA VİZESİZ AVRUPA VAADİ Avrupa Birliği Komisyonu 4 Mayıs’ta Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi önerisinde bulunduğunu söyledi. Komisyonun raporunda, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriterden 67'sini yerine getirdiği belirtildi, Türkiye vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi. TIKLAYIN - AB KOMİSYONU "VİZE SERBESTİSİ ÖNERDİ", ANCAK EKSİK 5 KRİTERE DİKKAT ÇEKTİ Bu tavsiye kararının dün Avrupa Parlamentosunda (AP) görüşülmesi bekleniyordu. Ancak AP Başkanı Martin Schulz dün Türkiye’ye Haziran ayında vize serbestisi sağlanmasına dair yaptığı açıklamada, şartlar yerine getirilmeden parlamentonun konuyu ele almasının sözkonusu olmayacağını belirtti. TIKLAYIN - ERDOĞAN: 3 MİLYAR EURO'YU VERECEKSENİZ VERİN Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de Türkiye'nin vize muafiyetiyle ilgili bütün kriterleri yerine getireceğinden şüpheli olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği vize serbestisi için yerine getirilmesi gereken kriterler arasında Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) değiştirilmesi gibi maddelerin olmadığını iddia etti. TIKLAYIN - ERDOĞAN: 3 MİLYAR EURO'YU VERECEKSENİZ VERİN Oysa Avrupa Birliği Konseyinin Vize Serbestisi Yol Haritasının 65. Maddesinde açıkça bu yasanın revize edilmesi gerekliliği yer alıyor. TIKLAYIN - CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN “YOK” DEDİĞİ KRİTER YOL HARİTASINDA Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da son olarak dün akşam Strasbourg'daki açıklamasında, terörle mücadele yasasının Avrupa standartlarında olduğunu iddia etti ve değiştirilmesi istenen terör tanımı için “Tartışılması mümkün değil” dedi. TIKLAYIN - AB BAKANI BOZKIR: VİZESİZ SEYAHAT HAKKINA DAİR UMUTLAR AZALDI Bozkır, Türkiye vatandaşlarının vizesiz seyahat hakkı elde etmesine dair umutlarının giderek azaldığını söyledi. |
(YY)