Haberin İngilizcesi için tıklayın
Resmi Gazete’de yayınlanan "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" kapsamında TSK yapılanması ile ilgili değişiklikler yapıldı.
TSK'dan ihraçlar
TIKLAYIN - TSK'DEN 1389 ASKER İHRAÇ EDİLDİ
1389 askeri personel, "Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olduğu" gerekçesiyle TSK’dan ihraç edildi.
İhraç edilen 1389 personelden 1196'sı Jandarma Komutanlığı'ndan. Ayrıca 125 subay, 68 astsubay ihraç edilenler arasında.
İhraç edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başyaveri Albay Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın özel kalem müdürü Albay Tevfik Gök de yer aldı.
Daha önce OHAL kararnamesiyle 1684 asker ihraç edilmişti.
Kuvvet komutanlıkları ve askeri hastaneler Bakanlıklara bağlandı
Kararname ile alınan kararlar şöyle:
* Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanlığına bağlandı.
* Cumhurbaşkanı ve Başbakanın, gerekli gördüklerinde Kuvvet Komutanları ile bağlılarından doğrudan bilgi alabileceği ve bunlara doğrudan emir verebileceği, verilen emrin herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirileceği karara bağlandı.
* Bu kanuna aykırı olmayan ve diğer kanunlarla Genelkurmay Başkanlığına verilen görev ve yetkilere ilişkin hükümler saklı bırakıldı.
* Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı.
* Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve asker hastaneleri Sağlık Bakanlığı’na devredildi.
YAŞ yapısı değişti
* Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşacak.
KHK'dan önceki kanun kapsamında şuranın üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, kuvvet komutanları, ordu komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile silahlı kuvvetlerdeki orgeneral ve oramiraller olarak belirlenmişti.
Şuranın görevlerinin belirlendiği maddenin, "Başbakan, Genelkurmay Başkanı veya Milli Savunma Bakanı'nın lüzum gördükleri hallerde silahlı kuvvetlerle ilgili diğer konular halinde görüş bildirmek" fıkrası ise "Başbakan'ın lüzum gördüğü hallerde silahlı kuvvetlerle diğer konular halinde görüş bildirmek" olarak değiştirildi.
Şura'nın sekretarya hizmetleri Genelkurmay 2. Başkanı’ndan alınarak Milli Savunma Bakanlığına verildi.
Milli Savunma Üniversitesi kuruldu
* Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kuruldu. Milli Savunma Üniversitesi, rektörlüğe bağlı olarak, kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden kara, deniz ve hava harp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak. (ÇT)