Haberin Kürtçesi için tıklayın
Rusya'nın savaş uçağı "sınır ihlali yaptığı" iddiasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından 24 Kasım 2015'te düşürülmesinin ardından, Türkiye'den Rusya'ya bakanlar düzeyinde ilk resmi ziyaret gerçekleşti.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Rusya'nın başkenti Moskova'ya giderken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise 9 Ağustos'ta Saint Petersburg'a gideceğini açıkladı. "Bugünkü görüşmemiz, Putin ve Erdoğan'ın telefon görüşmesi sonucu iki ülke liderinin görüşmesine içerik oluşturacak. Yapıcı görüşmelerle iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek niyetindeyiz” dedi.
Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç ile görüşen Şimşek, "Rusya sadece değerli bir komşumuz değil, bizim önemli ve stratejik bir ortağımız. Talihsiz olay nedeniyle ilişkilerde bir sekteye uğrama söz konusu oldu. İlişkililerimizi 24 Kasım öncesine değil bütün alanlarda daha da ötesine taşımayı ümit ediyoruz" diye konuştu.
Şimşek, Rusya ile Türkiye arasında charter uçak seferlerin başlaması için gerekli bütün ilave güvenlik önlemlerinin alındığını ve Rusya tarafına iletildiğini de söyledi.
Şimşek-Dvorkoviç görüşmesine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve iki ülkenin heyetleri katıldı.
Ne olmuştu?
24 Kasım 2015'te Rusya'nın savaş uçağı "sınır ihlali yaptığı" iddiasıyla TSK tarafından düşürüldü. Rusya, Suriye'de devriye uçuşu yapan uçaklarının sınır ihlali yapmadığını açıkladı.
TSK'den yapılan açıklamada Rusya uçağı pilotlarının ikaz edilmesine rağmen sınır ihlaline devam edildiği belirtilirken, Rusya sınır ihlalinin olmadığını ve bunu kanıtlayabileceklerini söyledi. O günden itibaren Rusya Türkiye ilişkileri bozuldu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 12 Haziran “Rusya Günü” nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Başbakan Binali Yıldırım ise Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'e mektup yazdı.
27 Haziran’da ise Kremlin'den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e mektup yazarak Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle özür dilediği belirtildi. Erdoğan'ın mesajında "İzvinite' (Извините - "Özür dilerim" ya da "Beni affedin") kelimesini kullandığını ifade edildi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Erdoğan’ın mektupta taziyelerini sunduğunu ve “Kusura bakmasınlar” dediğini söyledi.
Anadolu Ajansı (AA) mektupta kesinlikle özür ifadesinin yer almadığını iddia etti.
Uçağın pilotunun öldürülmesi olayından dolayı hakkında verilen takipsizlik kararı kaldırılıp yeniden soruşturma başlatılan Alparslan Çelik'in de aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 17 sanıklı davada sanıkların, yurt dışı çıkış yasağı konularak, tahliyesine karar verildi.
19 Temmuz 2016’da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Rus uçağını düşüren pilotların darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan askerler arasında olduğunu söylediği" iddia edildi. Ancak canlı yayında iddiaları değerlendiren Bozdağ, "Pilotun gözaltında olduğuna dair haberler var, ama teyitli bilgi değil" ifadelerini kullandı.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından pilotların öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın genişletildiği belirtildi. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya, araştırmasını genişletip uçağın düşürüldüğü gün görev yapanların isim listesini Genelkurmay Başkanlığı’ndan talep edeceğini, bunların gözaltına alınanlar arasında bulunması durumunda, bu kişiler hakkında da dava açacağını ifade etti.
20 Temmuz’da El Cezire televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “"(Rus uçağını düşüren pilotlar) İnanıyorum ki yargı da bununla ilgili bir şüphe duymuş olacak ki bu pilotlar göz altına alındı. Bu pilotların şuan bunlarla bir alakası var mı bilemiyoruz, yargı bunu ortaya çıkaracaktır. Hali hazırda bu kişilerin Rus uçağını düşürdüğü iddiasıyla gözaltına alındığına dair bilgi yok” dedi. (ÇT)
* Fotoğraf: AA - Moskova / Nikita Shvetsov