Haberin Kürtçesi için tıklayın
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya hükümeti ateşkes ve silah bırakma konusunda anlaştı. Ülkede 50 yıldan uzun zamandır süren savaşın sonuna yaklaşıldığı yorumları yapılıyor.
Anlaşma Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Timochenko Havana'daki törende imzalandı.
Ateşkes anlaşmasının imzalanacağına dair açıklama 22 Haziran günü yapılmıştı. Açıklama sonrası hükümet sözcüsü Marcela Duran, "Başarılı bir şekilde kesin ve karşılıklı ateşkes, silahların bırakılması, güvenlik garantileri ve organize suç örgütlerine karşı mücadelede anlaştık" demişti. FARC komutanı Carlos Lozada ise Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bu korkunç gece sona erip, barış ve ışık yolu açılacak. 23 Haziran'da savaşın sonunu (#thefinaldayofthewar) ilan edeceğiz" açıklamasını yapmıştı.
FARC nihai barıştan 180 gün sonra silah bırakacak
Bu anlaşma nihai anlaşma değil; ateşkes de hemen başlamayacak.
Anlaşmanın detayları şöyle:
- FARC gerillaları nihai barış anlaşmasının imzalanmasından sonraki 180 gün içinde silah bırakacak.
- Sayıları yedi bini bulduğu tahmin edilen gerillalar için geçici geçiş bölgeleri ve kamplar kurulacak.
- Gerillaların güvenliğini garanti etmek için FARC kamplarına hiçbir sivilin girişine izin verilmeyecek.
- Örgütün tüm silahlarını BM gözlemcileri teslim alacak.
Hükümet referandum istiyor
Taraflar kapsamlı barış anlaşmasının nasıl uygulanacağını müzakere etmeye devam edecek.
Ayrıca Kolombiya hükümeti barış anlaşmasını referanduma da sunmak istiyor.
23 Mart’ta imzalanacaktı
Barış görüşmeleri 2012’de başlamıştı. Bu süreçte çeşitli zamanlarda çeşitli krizler atlatıldı. En son kriz 22 Haziran’da atılan imzaların, 23 Mart’ta imzalanacakken son anda ertelenmesi olmuştu. 23 Mart sürecine “barış eğitimi” başlıklı FARC görüşme heyetinin gerilla kamplarına yapılan ziyaretlerle ulaşılmıştı ancak imzayla bir hafta kala iki taraf imzanın ertelendiğini açıklamıştı. FARC ülkede kendilerini hedef alan paramiliter faaliyetlerin sona ermediği, meşru müdafaa pozisyonlarını sürdürmek zorunda olduklarını açıklamıştı.
Bu kriz durumu tarafların 15 Mayıs’ta çocuk asker sorunu konusunda anlaşmaya varması sonrası yumuşamıştı. Çocukların silahlandırılmaması konusunda yapılan anlaşmada UNİCEF’in desteği iki taraf tarafından kabul edilmişti.
Çatışmaların geçmişi
Kolombiya’da 50 yıldan uzun zamandır süren savaşta yaklaşık 220 bin kişi öldüğü, yedi milyon kişi de evlerinden oldu. Çatışmalı durum Demokrat Parti'nin devlet başkanı adayının 1958 yılında öldürülmesinin ardından yapılan kitlesel gösterilere iktidarın silahlı saldırısı sonrası başlamıştı. O gün yüzlerce gösterici öldürüldü. Ülkede başlayan siyasi karmaşada farklı gerilla grupları kuruldu. 1964'de kurulan FARC bu grupların en büyüğüydü. (HK)
Kaynak: NYtimes, BBC Türkçe