MHP Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel, "MHP Olağanüstü Büyük Kongresi 19 Haziran Pazar günü, inşallah kardeşçe, yan yana icra edilecek. Kongrenin hazırlık aşamalarına ilişkin kanun ve tüzükten kaynaklanan bütün şartlar yerine getirilmiştir" dedi.
Erel bir soru üzerine genel merkez tarafından Genel Başkan Devlet Bahçeli ya da onun görevlendireceği birisinin açılış konuşması yapmaması halinde kongrenin geçersiz olacağına yönelik iddiaların doğru olmadığını belirtti.
"Bu kongrenin yetkili ve sorumlusu mahkeme kararına göre çağrı heyetidir. Sayın genel başkan ya da görevlendireceği birisi yoksa en basit usulüyle oylamaya geçilir. Hukuken de fiilen de bir engel yok."
TIKLAYIN - 1 KASIM’DAN BUGÜNE MHP’DE NELER OLDU?
Akşener: Tüzük kurultayı
MHP’nin genel başkan adaylarından Meral Akşener ise, kongrenin hukuka uygun olduğunu söyleyerek “Pazar günü yapılacak olan kurultay öncelikle tüzük kurultayıdır. Genel başkan seçiminin yapılmayacağı bir kurultaydır. 'Korsan kongre' iddiaları yanlış bilgilendirmeye dayalı” dedi.
Tüzük değiştikten sonra alınacak kongre kararı da kesin bir karardır.
“Çağrı heyeti mahkeme kararı ile atanmıştır. Aksini uygulamak isteyenler yargılanacaktır.
“Mahkeme kararları kişilerin kararlarından üstündür. 19 Haziran'da kongremizi icra edeceğiz.
“19 Haziran'daki tüzük kurultayı, meşru ve zorunludur, hukuka uygundur. Mahkemeye verdiğimiz dilekçedeki madde değişecek. Üst kurul delegelerimizin seçimli kurultay kararı alacak. Genel merkezin söylediği kongre konusu da şu an itibariyle farzı mahaldir." (YY)
TIKLAYIN - ÇAĞRI HEYETİ MHP KURULTAYI İÇİN FARKLI TARİH VERDİ
Ne olmuştu?
MHP 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran seçimlerine göre 40 vekil az çıkartınca Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın genel başkan adaylıklarını açıkladı.
Mevcut parti tüzüğüne göre, olağanüstü kurultayda genel başkan değişikliğine gidilemiyor. Bu nedenle Akşener, Oğan ve Aydın tüzük kurultayı toplamak için 547 delegenin imzasını topladı ve 15 Ocak 2016'da Genel Merkez'e sundu.
Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin delegelerin kurultay talebini reddetmesi üzerine muhalifler yargı yoluna gitti. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi 8 Nisan’da muhalifleri haklı buldu ve olağanüstü kurultaya gidilmesini kararlaştırdı. Ancak MHP Genel Merkezi bu kararı tanımadı.
Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararıyla, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararı tedbiren durdurulmuş, konu Yargıtay'a taşınmıştı.
Yargıtay süreci devam ederken, Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararını uygulamaya koyan Ankara 25. İcra Dairesi Ankara Valiliğine bir yazı göndererek kongrenin engellenmesini istemişti.
Ankara 2. İcra Hakimliği ise 13 Mayıs’ta bu kararın mevzuata uygun olmadığına karar verdi.
MHP’den dört genel başkan adayı ve muhalif MHP’liler ise 15 Mayıs’ta, kurultay yapacaklarını duyurdukları Büyük Anadolu Oteli’ne yakın noktada toplandı. Ancak polisin bariyerini aşamayan grup bir süre bekledikten sonra alandan ayrıldı.
Sonunda Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, MHP'de olağanüstü kongre kararı veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını oybirliğiyle onadı.
Bahçeli Yargıtay kararına uyacaklarını bildirdi ve 10 Temmuz'u kurultay tarihi olarak berledi ve kendisinin aday olacağını da duyurdu. (YY)