Cumhurbaşkanı Erdoğan dün milletvekillerine verdiği iftar yemeğinde Meclis İç Tüzüğü'nün değiştirilmesi sinyalini verdi.
Eski HDP Milletvekili Ayla Akat Ata ve 23. ve 24. dönemlerde Meclis'te iç tüzük komisyonunda görev alan Eski HDP Milletvekili Hasip Kaplan, AKP'nin iç tüzüğün muhalefete Meclis'te verdiği denetim yetkilerini sınırlama peşinde olduğunu söylüyor.
Erdoğan iftar yemeğinde "Süratle adımını atmanız gereken Meclis İç Tüzüğü'nü değiştirmenizdir. Çünkü parlamentonun şu andaki çalışmasına adeta mevcut iç tüzük ilkellik getiriyor, bu ilkellikten kurtulmamız lazım" demişti.
Ocak 2012 tarihinde AKP, Meclis İç Tüzüğü'nü değiştirme teşebbüsünde bulunmuş ve tasarı iç tüzük komisyonuna gelmişti. Dönemin milletvekili Hasip Kaplan Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) komisyon üyesiydi; Ayla Akat Ata ise partisinin grup başkan vekiliydi.
Ata: Araştırma önergelerini engellemeye çalışıyorlar
Ayla Akat Ata Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milletvekillerine Meclis iç tüzüğünü değiştirmelerini söylemesini:
“Muhalefetin denetim yollarını kullanmasını, AKP’nin şipşak çıkarmak istediği yasalarda içtüzükten doğan haklarını kullanarak, araştırma önergesi vererek süreci geciktirmelerini doğru bulmuyor ve iç tüzük değişikliği yaparak AKP’nin mevcut iktidarını genişletecek, sağlamlaştırılmasını sağlayacak ve bunun eleştirilmesine dahi izin vermeyecek, muhalefetin denetlemesine dahi izin vermeyecek bir iç tüzük düzenlemesi yapmak istiyor” sözleriyle değerlendirdi.
Ata'ya göre Meclis’in çalışmasının önünde tek engel AKP’nin kendisi.
"Meclis’i çalıştırmayan, muhalefet partilerinin getirdiği araştırma önergelerini gündemleştirmeyen, verilen yasa tekliflerini Meclis gündemine taşımayan, sivil toplum örgütlerinin acil olarak çıkmasını öngördüğü yasaları sürekli erteleyen AKP’nin kendisidir.
“Çalışma saatlerini de parlamentonun gündemine ne gelip ne gideceğini de kendisi belirliyor, ki en üzücü olan da bu. Açıkça söylüyorlar zaten: Yasama organı bizim denetimimizde.
“Şu an öyle olabilir ama istedikleri kadar hızlı çalışamadıkları için muhalefetin elindeki denetim mekanizmalarını da almak istiyorlar.
TIKLAYIN - HÜKÜMET 2386 SORU ÖNERGESİNİ YANITSIZ BIRAKTI
"Tartışmalar rafa kaldırıldı"
Ayla Akat Ata daha önce de benzer açıklamalar yapıldığını, ancak ilk kez bu kadar net söylendiğini belirtti.
“Daha önce en azından göstermelik de olsa demokratik bir masa kuralım, siyasi parti temsilcileri gelsin, iç tüzük düzenlemesi nasıl olabilir bunu tartışsınlar demişlerdi. Ama yapılan bütün tartışmalar rafa kaldırıldı, yokmuş gibi davranılıyor. Şimdi AKP kendi çalışmasını getirecek pratikleştirmeye çalışacak.
MHP’nin tavrı
“Nasıl Meclis’in gündemini belirlerken Danışma Kurulu’yla gündem önerisi getirip bunu kendi çoğunluğuna dayanarak oylayıp çıkartıyorsa, iç tüzüğü de aynı usulle değiştirme yoluna gidebilir.
“Tabii burada çoğunluk iç tüzüğün değişmesini şartları var. Bu şartları oluşturmak için muhalefetin desteğine ihtiyacı var. Ama MHP’nin son süreçteki tavrından dolayı ne kadar destek ne kadar karşılarında olur, bilemiyoruz.”
“Meclis’in çalışmasına ihtiyaç var”
“Ülke tarihinde ilk defa parlamentonun çalışmasına bu kadar ihtiyaç olan bir süreçten geçiyoruz, siyasetin siyaset üretmesi gereken bir süreçten geçiyoruz ama bu koşullarda bile AKP kendi iktidarını sağlamlaştırmak için hala iç tüzük değişikliğini düşünüyor.
“Kendisini parlamentoya gönderen halka yapmış olduğu en büyük zulüm budur: parlamentoyu çalıştırmamak.”
Kaplan: Amaç muhalafeti susturmak
23. ve 24. dönemlerde Meclis’te iç tüzük komisyonunda görev alan Eski HDP Milletvekili Hasip Kaplan da istenenin muhalefeti susturacak bir iç tüzük değişikliği olduğunu anlattı.
“23. dönemde dört parti grubunun ikişer milletvekilinden oluşan bir iç tüzük komisyonu vardı. 24. dönemde tekrar bu komisyon kuruldu. Bir taslak hazırladı ve yüzde 85 oranında mutabık kalındı. Fakat torba kanunlar nedeniyle AKP masayı devirmişti.
“Şimdi yapılmak istenen muhalefetin konuşma görüşme sürelerini, araştırma önergelerini, muhalefet şerhlerini, vs, kısacak ve muhalefeti susturacak bir iç tüzük değişikliğine götürmektir. Amaç, verdiği talimatların hızla geçirilmesini sağlamak.
Konuşma süreleri
“Örneğin araştırma önergelerinde onar dakikadan dört kişi konuşuyor, bunu kaldırmak istiyor. Üç parti grubu getirince zaman alıyor, onun yerine önerge lehinde ve aleyhinde beşer dakika konuşup on dakikaya düşürmek istiyor.
“Grup konuşmalarında gündem dışını azaltmak istiyor. Her milletvekilinin söz alabileceği maddeler var, bunları kısmak istiyor. Yine torba kanun uygulamasını devam ettirmek istiyor.
“Kısacası muhalefetin mevcut konuşma sürelerini beşte bir oranına düşürmek istiyor.” (YY)