Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Doğu Afrika ziyaretinin ilk durağı olan Uganda’da, Makarere Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.
Erdoğan’ın fahri doktora unvanları 44 oldu.
Erdoğan'a fahri doktora veren 44 üniversite şöyle:
İstanbul Ünivesitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Yıldız Teknik Üniversitesi Yüzüncü Yıl Üniversitesi Maltepe Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Kocaeli Ünivesitesi, Bayburt Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Kırım Üniversitesi, Bulgar Bilimler Akademisi, Girne Amerikan Üniversitesi, Gazze İslam Üniversitesi, Avrupa Madrid Üniversitesi, Priştine Üniversitesi, Kiev Üniversitesi, Ümmü'l-Kurra Üniversitesi, Waseda Üniversitesi, Katar Üniversitesi, Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi, Etiyopya Addia Ababa Üniversitesi, Malezya Üniversitesi, El-Kudüs Üniversitesi, Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü, Halep Üniversitesi, Saraybosna Üniversitesi, Makarere Üniversitesi.
Erdoğan'ın diploması tartışılıyor
Erdoğan'a fahri doktora unvanı veren üniversitelerden biri mezun olup olmadığı tartışmalarının yapıldığı marmara Üniversitesi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret iddiasıyla yargılanan gazeteci Arzu Yıldız, 24 Mayıs 2016 günü mahkemede Erdoğan’ın diplomasının Marmara Üniversitesi'nden istenmesini talep etmişti. Yıldız savunmasında, "Zira diploma sahte ise bu lehine delil olur dava düşer, değilse Cumhurbaşkanı aklanır kamuoyundaki bu tartışma biter" demişti.
Bunun üzerine yeniden başlayan tartışmalarda, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Marmara Üniversitesi'nin diploma arşivinin İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesinin 18 Temmuz 2014 kararıyla erişime engellendiği gündeme geldi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen önce verilen bu karar yapılan itiraz üzerine kaldırılmıştı.
Bugünse üniversitenin diploma arşivine ulaşmak mümkün. Sistemdeki aramada Erdoğan’a ilişkin kayıt yok ancak arşivin tüm diplomaları kapsayıp kapsamadığı da bilinmiyor.
Tartışma 2014'e dayanıyor
Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da Nisan 2014’te Erdoğan’ın diplomasının sahte olduğunu iddia etmişti.
“Ben, Cumhurbaşkanına diploman sahte diyorum beni mahkeme vermiyor. Normal başka bir şey olsaydı çoktan verirdi” diyen Halaçoğlu “Cumhurbaşkanı olmak için dört yıllık fakülte mezunu olmak gerekir. Sultanahmet’teki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi üç yıllıktı. Onun mezun olduğu zaman üç yıllıktı" açıklaması yapmıştı.
Rektörden açıklama
Halaçoğlu’nun açıklaması üzerine Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül diplomasını paylaşmıştı. Gül ayrıca şu açıklamada bulunmuştu:
"Sayın Başbakanımız T.C. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ticari Bilimler Fakültesi’nden 1980-1981 öğretim yılı Şubat döneminde mezun olmuştur. Kendisine, isteği üzerine 3 Nisan 1981 tarihinde geçici mezuniyet belgesi verilmiştir.
Marmara Üniversitesi kurulmadan önce Sultanahmet’teki İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı olarak Aksaray’da 4 yıllık İktisadi ve Ticari Bilimler Yüksekokulu vardı. Daha sonra bu yüksekokul Ticari Bilimler Fakültesi oldu. 1983 yılında Marmara Üniversitesi, mevcut olan İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ile bağlı fakülte ve yüksekokullar bünyesi üzerine kuruldu. Kurucu rektörümüz de sayın Prof. Dr. Orhan Oğuz’dur. Dolayısıyla Sayın Yusuf Halaçoğlu’nun kamuoyuna açıkladığı bilgiler doğru değildir.”
Eylül 2015'teyse yazar Ergün Poyraz diplomanın sahte olduğunu iddia etmişti. (EA)
Fotoğraf: Kayhan Özer, AA