Fotoğraf: AA / Arşiv
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi kararını açıkladı. Buna göre, MHP kurultaya gidiyor.
Yargıtay Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararının temyiz incelemesini tamamladı ve MHP'de olağanüstü kongre kararı veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını oybirliğiyle onadı.
Gerekçe yazıldıktan sonra karar yerel mahkemeye gönderilecek. Çağrı heyeti 15 Mayıs’ta yapılamayan kongre için yeni tarih belirleyecek.
Dairenin kararına yönelik karar düzeltme talebinde bulunulamıyor.
MHP'den kongre kararı; 26 Haziran ya da 30 Temmuz
Yargıtay kararının ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın basın toplantısı düzenledi.
Yalçın'ın açıklaması şöyle:
"MHP yargı kararlarına saygılıdır. Yargıtay’ın vermiş olduğu bu kararı da saygıyla karşılamış olduğumuzu belirtmek isterim. Bu karar sonrasında tüzüğümüz genel başkanımıza vermiş olduğu yetkiye dayanarak sayın genel başkanımız bir karar almak suretiyle 26 Haziran ya da 30 Temmuz tarihlerinde MHP'yi olağanüstü ama seçimli kurultaya götürme kararı almıştır. Sayın genel başkanımız bu kararı başkanlık divanına bilahare MYK’ya taşımak suretiyle kendi teklifinin bu organlardan geçmesini talep edecektir. Söz konusu tarihlerde Ankara Arena’da kongre yapılması için salon kiralanmıştır. Tüzük kongresi değil genel başkanlık seçimli kongre…".
TIKLAYIN - 1 KASIM'DAN BUGÜNE MHP'DE NELER OLDU?
Ne olmuştu?
MHP 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran seçimlerine göre 40 vekil az çıkartınca Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın genel başkan adaylıklarını açıkladı.
Mevcut parti tüzüğüne göre, olağanüstü kurultayda genel başkan değişikliğine gidilemiyor. Bu nedenle Akşener, Oğan ve Aydın tüzük kurultayı toplamak için 547 delegenin imzasını topladı ve 15 Ocak 2016'da Genel Merkez'e sundu.
Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin delegelerin kurultay talebini reddetmesi üzerine muhalifler yargı yoluna gitti. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi 8 Nisan’da muhalifleri haklı buldu ve olağanüstü kurultaya gidilmesini kararlaştırdı. Ancak MHP Genel Merkezi bu kararı tanımadı.
Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararıyla, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararı tedbiren durdurulmuş, konu Yargıtay'a taşınmıştı.
Yargıtay süreci devam ederken, Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararını uygulamaya koyan Ankara 25. İcra Dairesi Ankara Valiliğine bir yazı göndererek kongrenin engellenmesini istemişti.
Ankara 2. İcra Hakimliği ise 13 Mayıs’ta bu kararın mevzuata uygun olmadığına karar verdi.
MHP’den dört genel başkan adayı ve muhalif MHP’liler ise 15 Mayıs’ta, kurultay yapacaklarını duyurdukları Büyük Anadolu Oteli’ne yakın noktada toplandı. Ancak polisin bariyerini aşamayan grup bir süre bekledikten sonra alandan ayrıldı. (YY)