Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk maddesi oylandı.
531 milletvekili oy kullandı. 1. madde 373 kabul, 138 ret, sekiz çekimser, dokuz boş ve üç geçersiz oyla madde kabul edildi. İlk oylamada bu madde için kabul sayısı 350'ydi.
Genel Kurul’daki görüşmeler devam ediyor. İkinci maddenin oylamasına geçilecek. Ardından ikinci turda iki madde birden oylanacak.
Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.
MADDE 1 - 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. “GEÇİCİ MADDE 20 - Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet Başsavcılıklarından ve Mahkemelerden, Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83 üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içinde; Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilir.” |
Gizli oylama uyarıları
Oy kullanımı sırasında gizli oylamanın sağlanmasına dair HDP'lilerden uyarılar geldi. Oy kabinleri ve sandıkların önünde birikme olması üzerine Meclis Başkanı'ndan uyarı yapmasını istediler.
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, "Kabine girerek oy kullanılması" ve yığılmanın önlenmesi yönünde uyarılar yaptı.
İlk turlama "referandum" demişti
17 Mayıs Salı günü yapılan ilk oylamada değişikliği teklifinin 1. ve 2. maddeleri kabul edilmiş ama referandum aralığında kalmıştı.
1. maddesi, 350 oyla kabul edilmişti. Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 531 milletvekili katılmıştı. Oylamada 1. madde 148 ret oyuna karşılık 350 oyla kabul edilirken, 27 oy boş çıktı, 1 oy geçersiz sayıldı; 5 milletvekili de çekimser kalmıştı.
Anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesi de 357 oyla kabul edilmişti. Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 529 milletvekili katılmıştı. Oylamada 2. madde 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edilirken, 17 oy boş çıktı, 6 milletvekili de çekimser kalmıştı.
Yasa değişikliği teklifinin doğrudan geçmesi için 367 vekilin, referanduma gidilmesi için 330 vekilin onayı gerekiyor. (BK)