Haberin Kürtçesi/İngilizcesi için
Dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi, 350; 2. maddesi de 357 oyla kabul edildi.
bianet’e konuşan hukukçu Prof. Dr. Levent Köker, İlk tur oylamanın sonucunun, sürecin büyük ihtimalle referandum ile suçlanacağını gösterdiğini belirterek “Referandum siyasal bölünme anlamına geliyor, bunu nasıl göze alıyorlar bilmiyorum” dedi.
“Referandum demek, yeniden kampanya süreci, kutuplaşmanın artması, bütçe harcanması demek.
“Referandum olduğunda, HDP’nin yüksek oy aldığı Hakkari gibi bir ilden yüzde 80-90 red oyu çıkıp, Yozgat gibi başka bir ilden de yüzde 80 gibi kabul oyu çıkarsa ne yapacaklar? Bu siyasal bölünme demek. MHP gibi ‘Türkiye bölünmesin’ diye siyaset yapan bir parti bunu nasıl göze alabiliyor?”
Prof. Köker, bu Anayasa değişikliğinin hukuka aykırı olduğunu, temel hakları ihlal ettiğini belirtti.
Suçun şahsiliğinin
Buna göre,
* Dokunulmazlığın kaldırılması, Anayasa’da ön görüldüğü üzere tek tek vekiller üzerinden değil de hakkında dosya olan tüm vekilleri kapsaması suçun şahsiliğine aykırı. Anayasa’ya göre her dokunulmazlık teker teker kaldırılabilir. Tek bir kalemde hem de Anayasa değişikliğiyle ceza yargılamasının önünü açamazsınız.
Ceza hukuku geriye işlemez
* Ceza hukuku geriye dönük işlemez. Ceza yargılamasıyla ilgili bir değişiklik yapıyorsanız bu ancak geleceğe dönük olabilir. Bugün, hem şüphelinin – burada hakkında dosya olan vekiller şüpheli- aleyhine yasa yapıp hem de geriye dönük işletiliyor.
Savunma hakkı ihlali
* Bu şekilde milletvekillerinin savunma hakları ihlal ediliyor. Eğer bir vekilin dokunulmazlığı Anayasa’ya uygun olarak kaldırmaya çalışılırsa, o vekilin Genel Kurul önünde kendini savunma hakkı var. Siz burada vekillerin savunma haklarını ellerinden alıyorsunuz.
AYM'ye başvuru zorlaştı
* Yine süreç, Anayasa’da olduğu gibi işleseydi, dokunulmazlığı kaldırılan da dahil olmak üzere herhangi bir vekil bu kararın Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilirdi. Ama şimdi, Anayasa değişikliği ile dokunulmazlığı kaldırmaya çalıştığınızda AYM’ye başvuru ancak 110 milletvekilinin imzasıyla mümkün olabilir.
Oylamanın gizliliği ihlal edildi
* Anayasa değişikliğine ilişkin oylamalar gizli yapılır ve grup kararı alınamaz. Ancak dünkü oylamada bazı milletvekillerinin oylarını göstererek poz vermeleri bu gizliliği ihlal etmiştir. Tasarı geçtikten sonra gizli oylama ihlali üzerinden iptali için AYM’ye başvurulabilir.
Prof. Köker, bu durumda söz konusu sürecin temel hakları ihlal ettiğini dolayısıyla Meclis’te 550 oy alınsa, referandumda yüzde 100 kabul çıksa dahi kabul edilemez olduğunu belirtti.
Bundan sonraki süreçte, 20 Mayıs’taki oylamada eğer ki 330’dan aşağı oy çıkarsa teklif geçmeyecek.
Eğer oy 330 ile 366 (dahil) arasında olursa referandum kesin görünüyor. Cumhurbaşkanı’nın 330-550 arasında çıkacak tüm sonuçları geri gönderme hakkı var. Ancak oylama 3367-550 arası çıkarsa Cumhurbaşkanı “isterse” teklifi referanduma götürebilir.
Prof. Köker, her durumda bu teklifin geçmesinin Halkların Demokratik Partisi’ni siyasetten dışlamak anlamına geleceğini söyledi.
Köker “HDP tüm Kürtleri temsil etmeyebilir, ancak HDP parlamentodan dışlanırsa, ona destek vermeyen Kürtler de dışlanmış hissedecek” diye konuştu. (EA)
Prof. Dr. Levent köker hakkında |
1958’de Ankara’da doğdu. Tarsus Amerikan Lisesi’nden, ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu (1980). 1987’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yaptığı doktora çalışmasını tamamladı. 1990’da doçent oldu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi’nde uzun süre öğretim üyeliği yaptı. Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü öğretim üyesi. 1989-1997 yılları arasında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde, yarı zamanlı olarak lisans ve lisansüstü dersler vermiş olan Köker, Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki derslerine de devam ediyor. |