Avrupa Birliği'nin Rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Twitter'da paylaştığı mesajda komisyonun Türk vatandaşlarına vize serbestisi önerisinde bulunduğunu söyledi.
BBC Türkçe haberi son dakika olarak geçti.
Balanced, strong COM decisions on visa liberalisation, reform of European asylum system + the road back to Schengen pic.twitter.com/g4N3E0LTuH
— Margrethe Vestager (@vestager) 4 Mayıs 2016
Rapor komisyon tarafından yayınlandı. Raporda Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriterden 67'sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi.
Bu rapor AB Komisyonu'nun, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporu.
Beş kriteri tamamlama şartı
Ancak raporda eksikliklere vurgu yapıldı. Özellikle terörle mücadele ve organize suçlarla mücadele yasalarının AB kriterlerine uyumlu hale getirilmesiTürkiye'nin vize serbestisi önündeki ciddi engel.
Komisyon raporunda parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasına başlanması, terörle mücadele ve organize suçlarla mücadele kanunlarının temel haklara dikkat edilerek AB'ye uygun bir şekilde düzenlenmesi, yolsuzlukla mücadele, kişisel bilgilerin korunması, tüm üye ülkelerle işbirliği çalışmaları, EUROPOL ile artan işbirliği yapılmasını istedi.
Financial Times raporun olumlu olacağını yazmıştı
Financial Times (FT) bugün yayınlanan haberinde Türkiye’nin hemen hemen tüm kriterleri yerine getirdiği için yüksek not verileceğini yazmıştı.
FT haberinde Türkiye’nin en önemli eksiğinin 'temel hakların korunması için terörle ve organize suçla mücadele yasalarının değiştirilmesi' olduğu yazdı. Gazete haberini Brüksel muhabirleri Peter Spiegel ve Alex Barker'a dayandırdı. FTMuhabirlerinin Avrupa Komisyonu'nun bugün açıklayacağı 10 sayfalık Türkiye raporunun taslağını gördüklerini belirtiyor.
Vestager twitterda raporun giriş bölümünün fotoğrafını paylaştı..
Süreç nasıl işleyecek?
Avrupa Komisyonu'nun vize serbestisi süreci için tavsiye niteliğindeki kararını açıklamasının ardından, konu Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ve AB'ye üye ülkelerin ulusal parlamentolarının gündemine gelecek. Son olarak da 28 ülkenin temsil edildiği AB Konseyi’nde nihai karara bağlanacak.
Komisyon'un tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nda oylanacak.
Almanya ve Fransa'nın, vize serbestisinin gerekli durumlarda askına alınmasını öngören bir değişikliği gündeme getirebileceği bildiriliyor.
AP Genel Kurulu'ndaki oylamada salt çoğunluk; AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak.
Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor.
Mevcut durumda 28 üyeden en az 16'sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun AB'nin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart.
Vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Hangi ülkeleri kapsıyor
Bu durumda Türkiye vatandaşları, Haziran ayı sonundan itibaren şu ülkelere gitmek için vizeye ihtiyaç duymayacak:
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan. Bunlara ek olarak, şehir devletleri Monaco, San Marino ve Vatikan'a da gidilebilecek.
180 gün serbest olacak
Türkiye vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek.
İngiltere ve İrlanda hariç
Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda için ise vize uygulaması sürecek.
Avrupa Parlamentosu'nun ret oyu halinde ise konu yeniden Avrupa Komisyonu'nda olacak. Parlamento oylama öncesi AB Konseyi'nden görüş isteyebilir. (HK)
* Kaynak: BBC Türkçe