Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın, "Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım" şeklindeki sözlerine sonrası, muhalefetten, AKP içerisinden ve Meclis’e yürümek isteyen protestoculardan itiraz geldi..
Kahraman, bu sözleri İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR'in düzenlediği "Yeni Türkiye Konferansları"nın altıncısında, "Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa" konulu konferansta sarfetmişti.
TIKLAYIN - LAİKLİK VE TARTIŞMAYA ALIŞMAK
Meclis’e laiklik için yürüyüş
Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi ve Birleşik Haziran Hareketi, Karaman’ın sözleri üzerine, TBMM'nin Dikmen kapısında eylem kararı aldı. Ancak polis protestocuların Meclis’e yürümesine engel oldu.
Kılıçdaoğlu: Hala mı ders almadın?
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Kahraman'a "Ya bu devlete, hukukun üstünlüğüne, laik, sosyal, hukuk devletine inan, ya da o koltuğu terket" diye seslendi.
"Laiklik din ve vicdan özgürlüğü demektir. Din ve vicdan özgürlüğünün güvencesidir demektir. Devlet etnik kimlik ve inanç konusunda kör olmalıdır.
“Ben Sayın Meclis Başkanı'na sormak isterim. Ortadoğu'da kan gövdeyi götürüyor. Hala mı ders almadın? Siyaset kurumu benim inancıma vatandaşımın inancına müdahale edemez. Laiklik o müdahaleye imkan vermeyen bir düzenlemedir. Laiklik eşitliğin de güvencesidir. Laiklik insan olmak, insana saygı duymaktır.”
Kılıçdaroğlu, Kahraman’ın dün akşam yaptığı konuşma sonrası twitter hesabından da “Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına şaşırmamalıyız” demişti.
Yüksekdağ: Başkanlık anayasası için kılıf
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin grup toplantısında laiklik tartışmasına değindi. Yüksekdağ, tartışmayı, ‘başkanlık anayasası’nı geçirmek için kullanılan bir kılıf olarak nitelendirdi.
“Bakın, Türkiye’nin tarihine mezhepçilik, din ayrımı üzerinden geliştirilen kutuplaşmalar, farklı bir inanca mensup diye gerçekleştirilen katliamlar, bunların hangi birisi gerçek anlamda huzur getirdi. Bugün ‘ortak vatan’ demek istediğimiz topraklar, mezhep savaşlarının ve bu temeldeki katliamların coğrafyasına dönüştürüldü. Bu suçu ortadan kaldırmak yerine daha fazla din vurgusu yaparak, hegemonya kurma anlayışındalar. Bugün de bir başkanlık anayasasını, diktatörlük anayasasını meşru göstermek için dini gösteriyorlar.”
Bahçeli: Meclis Başkanı hatasından dönmeli
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de grup toplantısında Kahraman’ın sözlerine tepki göstererek, “Anayasamıza göre seçimli bir Meclis Başkanımızın Anayasa'nın ilk dört maddeyi tartışmaya açması doğru bir yaklaşım değildir. Bir yandan Anayasa değişiklikleri üzerinde düşüncelerinizi ortaya koyacaksınız, ama bu düşüncelerinizin gerçekleştirilmesinde milletimizin ön şart ve kabulü olan ilk dört maddenin içerisindeki laikliği ayrıca tartışmaya açacaksınız. Doğru bir düşünce olmamıştır. Sayın Meclis Başkanı bu hatasından dönmelidir” dedi.
AKP’den de itiraz
Kahraman’ın laiklik karşıtı söylerine AKP içinden de itiraz var.
AKP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Kahraman’ın parti adına konuşmadığını söyledi: “Laikliğin anayasa metninden çıkarılmasını tartışmış bile değiliz. Anayasa teklifimizde laiklik var. Sorun laiklikte değil, laikliğin uygulamasında. Bu konuyu tartışmadık bile”.
AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise dün akşam “AK Parti’nin laiklikle ilgili problemi yoktur. Anayasa taslağında böyle bir gündemimiz de yoktur” ifadesini kullanmıştı. (HK)