MHP'li muhaliflerin açtığı davada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi.
Parti adına ilk açıklamayı MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın yaptı ve kararı Yargıtay'a götüreceklerini ve temyiz isteyeceklerini söyledi.
Muhaliflerden açıklama
Partinin muhaliflerinden Meral Akşener mahkeme kararının ardından attığı tweette ''Adalet mülkün temelidir'' dedi. Akşener kurultayda başkan adayı olacağını açıklamıştı.
Diğer aday Sinan Oğan ise "Gönül isterdi ki bu karar mahkeme kararı ile alınmasın. Sayın Genel başkanın isteği ile işleme konsun. Bize mahkeme kapılarını gösterdi. Bir ay içinde kurultayı toplayıp iktidar yürüyüşünü başlatacağız. Genel Merkez temyize gitse de bu kurultay sürecini kesintiye uğratmaz" dedi.
Bahçeli'den açıklama
Kararı değerlendiren MHP lideri Devlet Bahçeli, "Mahkeme kararına saygı duyuyoruz. Yargı yolu açık" dedi.
Bahçeli kararı temyiz edeceklerini söyleyerek , "Bunlara kolay kolay partiyi teslim etmeyiz. Hiç kimse olağan kongre dışında bizden olağanüstü kongre beklemesin" diye konuştu.
MHP’de muhalif hareket
Milliyetçi Hareket Partisi 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde yüzde 16,3 oy oranı ile 80 vekil çıkartmıştı. Ancak 1 Kasım’da yinelen seçimde oranı yüzde 11,9’a, vekil sayısı ise 40’a düştü. Bu sonuç partide rahatsızlığa ve tartışmalara neden oldu. 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmeyen eski MHP milletvekilleri Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın, olağanüstü kurultay çağrısı yaptı.
Genel Başkan Devlet Bahçeli olağanüstü kurultay çağrılarını reddetti. Ancak MHP’de sular durulmadı. Muhaliflerin baskısı Şubat 2016’da Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ'ın istifası ile iyice arttı.
Dava süreci
Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan, MHP’de olağanüstü kurultay için topladıkları 543 imzayı önce MHP Genel Merkezi’ne teslim etti. Ancak yanıt alamadılar, 5 Şubat 2016 günü dava dilekçelerini Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi'ne teslim etti. Mahkeme ilk duruşmada karar verdi.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP'de olağanüstü kurultay talebini kabul etmesinden sonra gerekçeli karar beklenecek. Bunun ardından muhaliflerin belirlediği ve mahkeme tarafından yetkilendirilen Çağrı Heyeti olağanüstü kurultay kararını ilan edecek ve bu karar, 15 gün askıda kalacak. Çağrı Heyeti bu aşamada kongre tarihinin belirlenmesi, salon kiralanması gibi işlemleri tamamlayacak ve başta Genel Başkan Devlet Bahçeli olmak üzere tüm parti yönetimini olağanüstü kurultaya davet edecek. Genel Merkez yönetiminin katılmaması halinde dahi Çağrı Heyeti yasal olarak olağanüstü kurultayı toplayabilecek. Çağrı Heyeti'nin belirleyeceği kurultay tarihi Çankaya İlçe Seçim Kurulu tarafından onaylanınca seçim tarihi kesinleşecek. (HK)