Türkiye'nin 18 Mart günü Suriyeli mülteciler sorunun konuşulduğu Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nde önerdiği “1'e 1 değişim formülü” 4 Nisan Pazartesi günü hayata geçiyor.
AB-Türkiye anlaşması, Avrupa'ya yasadışı mültecilerin kitlesel hareketini durdurmayı hedefliyordu.
Türkiye zirvede “insan kaçakçılığı zincirinin kırılması ve yasa dışı göçün kontrol altına alınması” amacıyla bu formülü gündeme getirmişti.
Anlaşma kapsamında, Türkiye'den Yunanistan'a ulaşmış ancak iltica başvurusunda bulunmamış ya da bulunup da başvuruları kabul edilmemiş mülteciler yarından itibaren Türkiye'ye geri gönderilecek.
Brüksel’de 18 Mart’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı Türkiye- AB Zirvesi'nde taraflar arasında sağlanan mutabakat, çerçevesinde Yunanistan Midilli, Sakız, Sisam, İleryoz ve İstanköy adalarını boşalttı. 20 Mart'tan itibaren Ege Denizi'ni geçerek buraya gelen mültecilerin Türkiye'ye geri dönüşleri için inceleme başlatmıştı.
Yunanistan parlamentosundan geçti
1 Nisan Cuma günü Yunanistan parlamentosu, mültecilerin Türkiye'ye gönderilmesiyle ilgili bir yasa tasarısını 107'ye karşı 169 oyla kabul etti.
Almanya da kararın geçmesinin ardından açıklama yaparak mültecileri alacak ilk AB ülkesinin kendisi olacağını açıkladı.
Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamayla, Suriye'ye mültecilerin Türkiye'den geri gönderildiğini ifade etti. Türkiye Dış İşleri Bakanlığı yazılı açıklama yaparak bu iddiayı yalanladı.
TIKLAYIN - AF ÖRGÜTÜ: GÜNDE 100 MÜLTECİ SURİYE’YE GÖNDERİLİYOR
1'e 1 formülü nedir?
Yarın başlayacak uygulamaya göre, Yunan adalarından Türkiye'ye geri gönderilmesine karar verilen her Suriyeli karşılığında Türkiye’deki bir Suriyeli de AB ülkelerine yerleştirilecek.
Uygulamaya göre Avrupa'ya gideceklerde engelli, bakıma muhtaç kişiler ile risk altındaki kadın ve kız çocuklarına öncelik verilecek.
"1'e 1 değişim formülü" olarak bilinen uygulama şimdilik 72 bin Suriyeli sığınmacıyı kapsayacak.
Değişim planı Türkiye'deki sığınmacı sayısını artırmayacak.
Dikili mülteci kampı kurulacak mı?
Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması kapsamında 4 Nisan'dan itibaren başlayacak göçmenlerin gönderilmesi öncesinde Dikili Limanında hazırlıklar son aşamaya geldi. Liman alanında göçmenlerin parmak izlerinin alınarak kayıtlarının yapılacağı, sağlık taramasından geçirileceği çadırlar kuruldu.
Dikili halkı ise dün Cumhuriyet Meydanı'nda belediye ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca "Mülteci Kampına Hayır" konulu bir protesto gösterisi düzenledi.
Mülteci Kampı kurulacağı iddialarının basına yansıması üzerine AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, "Çeşme ve Dikili’ye mülteci kampı kurulmayacak. Bunun da en büyük teminatı biziz" dedi. (HK)
* Fotoğraf:Mahmut Serdar Alakuş-İzmir/AA