Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vagıf Diyargahlı, Azerbaycan'ın tek taraflı olarak cephe hattındaki tüm askeri operasyonları durdurduğunu açıkladı.
Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakü'nün yaptığı tek taraflı olarak operasyonları durdurma açıklamasının gerçekle ilgisinin bulunmadığını kaydedildi.
Facebook hesabından bir mesaj paylaşan Bakanlık Sözcüsü Artsrun Ovannisyan, "Azerbaycan'ın açıklaması, bir tuzak. Azerbaycan tek taraflı olarak ateşkes uygulamıyor" ifadelerini kullandı.
Azerbaycan: Barış çağrılarını dikkate aldık
Sputnik'e konuşan Diyargahlı, "Barış için çabalayan ve uluslararası kurumların çağrılarını dikkate alan Azerbaycan, operasyonları tek taraflı olarak durdurma kararı aldı" dedi.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ermenistan silahlı kuvvetlerinin saldırılarını sürdürmesi halinde düşmana misliyle karşılık verileceği ve işgal altındaki toprakların kurtarılarak arazi bütünlüğünün sağlanması amacıyla operasyonlara devam edileceği de kaydedildi.
12 Azerbaycan, 18 Ermenistan askeri öldü
Ermenistan ve Azerbaycan arasında, Karabağ sorunu nedeniyle dün yeniden alevlenen çatışmalarda iki ülke de kayıplar vermişti.
Bugün yapılan açıklamalara göre Azerbaycan, çarpışmalarda 12 askerinin öldüğünü açıkladı. Ermenistan ise çatışmalarda 18 askerinin öldüğünü, 35 askerin de yaralandığını duyurdu.
BBC’nin haberine göre iki ülke de çatışmaları karşı tarafın başlattığını söylerken, iki taraf da ölenler arasında sivillerin de bulunduğu belirtiliyor.
Çatışmalar için iki ülke de diğerini suçluyor
Azerbaycan, ilk olarak kendi güvenlik güçlerine ağır silahlarla ve bomba atarlarla saldırıda bulunduğunu belirtti.
Ermenistan ise çatışmaların; Azeri güçlerin tank, ağır silah ve helikopterlerle ateş açmasıyla başladığını söyledi.
1994'ten beri ateşkes var
İki ülke arasında 1994'te ilan edilen ateşkesten bu yana küçük çaplı sınır gerilimleri yaşanıyordu; ancak her iki kaynakları da dün başlayan çatışmaların ateşkes süresince yaşananların en şiddetlisi olduğu yönünde.
En son Aralık 2015'te iki tarafın da kayıplar verdiği bir çatışma yaşanmıştı.
Çatışmalar Dağlık Karabağ’da yaşandı. Bölge hukuken Azerbaycan'ın parçası ancak, fiilen Ermenistan'ın desteğindeki Ermeni ayrılıkçıların denetiminde.
İtidal çağrıları
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülkeye itidal çağrısında bulunup her iki taraftan da ‘bir an önce' ateşkese gitmelerini istemişti.
Bölgeye komşu ülkelerden İran da taraflara ateşkes çağrısında bulundu.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, gelişmeleri kaygıyla izlediğini duyurdu. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, "Avrupa Konseyi, iki taraftan da daha fazla sivil insanın ölümüne yol açmaktan ve şiddeti daha ileriye taşımaktan öteye gitmeyecek, bu tamamen gereksiz kan dökümüne son verilmesi talep eder'' açıklamasını yaptı.
Çatışmaların ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Güvenlik Konseyi'ni topladı. Ancak toplantıdan sonra açıklama yapılmadı.
Türkiye’den Azerbaycan’a destek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu da çatışmalarda ölen askerler için Aliyev'e taziye dileklerini iletti.
Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Davutoğlu görüşmede, "Türkiye’nin Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü, egemenliği ve uluslararası tanınmış sınırları temelinde çözüme kavuşturulması yönünde her türlü desteği sağlamaya ve haklı davasında tüm imkanlarıyla Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceğini" söyledi.
Dağlık Karabağ sorunu
Harita kaynak: www.aljazeera.com
Azerbaycan Parlamentosu, Dağlık Karabağ'da 1923 yılından beri ilan edilmiş olan özerk bölge statüsüne 1989'da son verdi. Bu bölgede, Sovyetler Birliği'nin çözülmeye başladığı dönemde çatışmalar da başladı. Çatışmalar, Ermenistan'ın Karabağ'ı kendi sınırlarına katacağını açıklamasıyla birlikte yoğunluk kazandı.
Karabağ bağımsız oldu, kimse tanımadı
Rusya'nın terk ettiği yerleşimlerde güç kazanan Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesini işgal etti. Bu bölgedeki ayrılıkçı yönetimse, 1991'de bağımsızlığını ilan etti. Karabağ'da yaşayan Azerilerse bu referandumu boykot ettiler. Karabağ'ın bağımsızlığını ve varlığını Ermenistan da dahil olmak üzere hiçbir ülke tanımadı.
1991'de Sovyetler Birliği'nden bağımsızlıklarını ilan eden Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki silahlı çatışmalar nedeniyle 1993 yılı sonunda binlerce kişi ölmüş, iki tarafta da yüz binlerce kişi yerinden edilmişti.
Gayri resmi ateşkes
1994'te Azerbaycan Dağlık Karabağ'ı uzlaşmazlıkta üçüncü taraf olarak tanıdı ve doğrudan müzakerelere başladı. Mayıs 1994'te Rusya üzerinden gerçekleşen müzakereler sonucu ulaşılan gayri resmi ateşkes var. (HK)