Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan ve 100 binden fazla insanın öldüğü iç savaşın en önemli isimlerinden olan Sırp lider Radovan Karaciç, 21 yıl sonra cezalandırıldı.
Karaciç, Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılandı.
Mahkeme Karaciç'in Srebrenitsa'daki Boşnak erkeklerin yok edilmesini istediğine hükmetti.
Mahkeme ayrıca, Radovan Karaciç'i, Bosna savaşı sırasında 'insanlığa karşı suç işlemekten' de suçlu buldu ve toplamda 40 yıl hapis cezasına çarptırdı.
70 yaşındaki Sırp lider, Bosna'da işlendiği öne sürülen bir başka soykırım iddiasında ise suçlu bulunmadı.
Hakim O-Gon Kwon, Bosna Savaşı'nda Sırpların Boşnak ve Hırvatların yaşadığı yerlerde birçok suç işlese de bunların soykırım değil, insanlığa karşı suç boyutunda olduğuna karar verdi. Karadziç'in 7 bölgede zulüm ve imha politikası ile sürgün ve zorla başka yere sevk etme ve iki ayrı cinayetten sorumlu olduğuna karar verildi.
Karadziç, 1995'te BM askerlerini rehin almaktan da suçlu bulundu.
1995'teki Srebrenitsa kentinde aralarında çocukların da bulunduğu sekiz bin Boşnak erkek, Bosnalı Sırp gruplar tarafından öldürülmüştü.
BM, 11 Temmuz 1995'de BM tarafından güvenli bölge ilan edilen ve Hollandalı askerlerin denetimine verilen Srebrenitsa’da işlenen katliamı 'soykırım' olarak niteliyor.
13 yıl kaçtı, davası 8 yıl sürdü
Bosna-Hersek'teki iç savaş nedeniyle uluslararası mahkeme tarafından hakkında arama kararı çıkartılan Karaciç, uzun süre saklandı.
Sırp lider, 13 yıl sonra, 2008 yılında Belgrad'da bir otobüste yakalandı ve Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmak üzere Hollanda'ya gönderilmişti.
Karadziç'in davası 8 yıl sürdü. Karaciç bu sürede, "dünyanın en insancıl hapishanesi" olarak bilinen Lahey yakınlarındaki Scheveningen gözaltı merkezinde kaldı.
Radovan Karaciç kimdir?
Eski Yugoslavya'da şimdi Karadağ topraklarında kalan Savnik bölgesinde doğan Karaciç, 1990'da Bosna-Hersek'te Sırbistan Demokrat Partisi'nin kurucu üyeleri arasındaydı. Karaciç iki yıl sonra BM tarafından bağımsız devlet olarak tanınan Bosna'daki Sırp cumhuriyetinin başkanlık konseyinin üç üyesinden biri oldu. Karaciç aynı yıl Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin tek başkanı oldu ve 1996 yılına kadar silahlı kuvvetler başkomutanı ve devlet başkanı olarak görevlerini sürdürdü. 1992'de başlayan Bosna Savaşı 1995'te bitti. 250 binden fazla insanın öldüğünün tahmin edildiği ve 1,8 milyon kişinin yerinden edildiği savaşın bitmesinden sonra uluslararası savaş suçları mahkemesi Bosnalı Müslümanlar ve Hırvatlara karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle Karaciç'i resmen suçladı. (HK)