Artvin'de Cerattepe'de yapılması planlanan bakır madene karşı mücadele bugün de sürdü. Artvin halkının tuttuğu nöbete destek vermek için ülkenin farklı merkezlerinden Artvin'e gelen kadınların yürüyüşüne polis gaz, tazyikli su ve plastik mermiyle saldırdı.
"Bu inşaat yasal değildir" belgesini taşıyan kadınların Cerattepe'ye doğru yürüyüşüne saldırı Artvin Devlet Hastanesi önünde gerçekleşti.
JİNHA Ajansı'nın haberine göre yoğun gaz kapsülü ve biber gazıyla yapılan saldırıda HDP Ankara İl Örgütü'nden bir kadının ayağı kırılırken, Kadınların Postası editörü kafasından yaralandı. Hastane kantininde çalışan bir kişi, plastik mermi ile gözünden yaralandı.
Cerattepe Direnişi'ne destek için Artvin'e dünden itibaren gelenler, Kars- Erzurum-Artvin yolundaki Cankurtaran Mevkii'nde durduruluyor.
İlk saldırı 16 Şubat'ta oldu
Artvin'in Cerattepe bölgesinde çıkarılması planlanan bakır madenine karşı 21 Haziran 2015’ten beri nöbet tutan halka güvenlik güçleri 16 Şubat günü biber gazı ile saldırdı.
Yöre halkı 20 yıldır madene karşı fiili ve hukuki mücadele yürütüyor. Artvin halkının hukuki mücadelesi sonucu Ocak 2015’te madenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararın iptal ettirmişti.
Ancak Cengiz Holding madencilik faaliyeti yeni ÇED olumlu kararı aldırdı. Bu yeni ÇED kararına karşı da 750 kişilik imzayla dava açıldı. Mahkeme 14 Mart için bilirkişi keşif tarihi verdi.
Davutoğlu'ndan Cengiz Holding'e destek
Cengiz Holding'in aldırdığı yeni ÇED kararı için Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Açık galeri bakır işletmesini çevreye zarar vereceği için kapalı galeri bakır işletmesine çevirdik" diyerek, madenci firmaya destek verdi.
CHP: Cerattepe bu memleketin direnişidir
Bu açıklama üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Artvin Cerattepe’nin bu memleketin direnişi olduğunu belirterek, “Siz kimin hükümetisiniz, halkın mı yoksa Cengiz Holding’in mi?” diyerek CHP'nin Artvin halkının yayında olduğunu açıkladı.
Kalın: Başbakanı fena halde işletiyorlar
Davutoğlu'na bir yanıt da eşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın'dan geldi. Kalın proje sahası bitişiğinde askıda bekleyen açık galeri altın işletmesi de bulunduğunu kaydederek, "Başbakan'ı birileri fena halde işletiyor" dedi.
Kalın "Cerattepe projesi 1989 yılında başlayan 20 yılı aşkın bir projedir. Bu proje başından itibaren hiç değişmemiştir. 3 şirketin değiştiği Cerattepe'deki proje kapalı galeri bakır projesidir. Başbakan'ın 'Açık işletme olan proje değiştirilerek kapalı galeriye dönüştürüldü' ifadesi gerçek dışıdır. 1989 yılından buyana proje kapalı galeri bakır projesidir. Başbakan'ı birileri yanıltıyor. Bunu kendisine anlatmak üzere görüşme başvurusunda bulunacağız" dedi. (HK)
20 yıllık mücadele20 yıldır madene karşı fiili ve hukuki mücadele yürüten Artvin halkı 21 Haziran 2015'ten beri tuttuğu nöbete güvenlik güçleri birçok kez saldırmıştı. Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı'nda halk yıllardır yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı mücadele ediyor. En zengin 25 alandan biriKafkasör Hatila Vadisi ve Çoruh Vadisi dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 25 karasal ekolojik bölgesinden biri. Artvin'in tüm içme suları Cerrattepe'den geliyor. Yanı başında Hatina Milli Parkı, altında ise Kafkasör Turizm Koruma ve Geliştirme alanı var. 50 bin ağaç kesilmek isteniyorİzin istenilen 31,8 hektarlık alanın tamamı ormanlık alan. Proje sahasında kesilecek ağaç sayısı yaklaşık olarak 50.300 adet. Bölgede ilk kez 1987'de sondajlar yapıldı. 90'lı yıllarda ilk galerinin açılması ile halk tepki gösterdi. 1995'te de Yeşil Artvin Derneği kuruldu. Cengiz Holding2005'te maden ruhsatları iptal edildi. 2009'da Danıştay'ca onandı. 2012'de ise yeniden Cerattepe ve Genya’nın içinde olduğu alanlar Özaltın İnş. Tic.ve San. A.Ş.’ye verildi. Özaltın’ın Cengiz İnşaat adına bu ihaleyi aldığı ortaya çıkmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılında firma tarafından ikinci kez hazırlanan ÇED Raporu’nu onayladı. Ocak 2015’te Rize İdare Mahkemesi, bakır madeni projesinin ÇED olumlu kararını iptal etti. Bilirkişi raporunda “Maden ocağı faaliyete geçerse Artvin şehir merkezi yaşam alanı olmaktan çıkacaktır” demişti. Ancak şirket iptal kararına rağmen bir kez daha ÇED olumlu kararı aldı. 750 kişinin imzasıyla bu rapora karşı da dava açıldı. 21 Ocak 2015’ten beri bölgede halk nöbet tutuyor. Bilirkişi heyeti için 18 binlik ücret ödendi. Şu günlerde heyetin keşif incelemesi yapması bekleniyordu. |
* Fotoğraf: JİNHA