Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Nasıl sözde cemaat adı altında devlet içinde bir paralel yapı oluşturmak isteyenlere dünyayı dar ediyorsak özerklik adı altında, özyönetim adı altında devlet içinde devlet kurmaya çalışanların da dünyayı başlarına yıkarız” dedi.
“Biz bu şekilde tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet derken meseleyi bölünme ve parçalanma edebiyatıyla ele alanlar açık söylüyorum kesinlikle art niyetlidir hatta bölücünün başta gidenidir."
TIKLAYIN - YEREL ÖZERKLİK... HEMEN
Başkanlık
Ankara'da Türkiye Anayasa Platformu tarafından düzenlenen "Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" temalı programda konuşan Erdoğan, Türkiye'de parlamenter sistemin miadını doldurduğunu söyledi.
Erdoğan, Türkiye'de artık başkanlık sistemine geçilmesi ve yeni anayasanın bu anlayış doğrultusunda hazırlanması gerektiğini belirtti.
"Seçilmiş cumhurbaşkanı ve seçilmiş başbakan ile bu işin yürümesi fevkalade güçtür.
"Benim teklifim kararın milletimize bırakılmasıdır. Parlamento bu noktada karar vermeli, ardından da millete gidilmeli. Nihai kararı vekiller değil, asil olan millet vermelidir.”
TIKLAYIN - BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI: SORULAR VE SORUNLAR
“Milli anayasa”
Erdoğan, mevcut anayasanın millete karşı güvensizliğin eseri bir metin olduğunu söylerken "Bugüne kadarki anayasaların hepsi ithaldir, yerli değildir. Şimdi biz yerliye ve milliye dönmeliyiz" ifadelerini kullandı.
“STK’lar dahil olsun”
Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle…
*”Yeni anayasa ne kadar geniş temsil kabiliyetine sahip bir yapı tarafından inşa edilirse uygulaması da o derece güçlü ve gerçekçi olur. Bunun için gerek Meclis'te temsil edilen partilerin gerekse farklı düşüncelere sahip kesimlerin sesi olan sivil toplum kuruluşlarının yeni anayasa sürecine dahil olmalarını bekliyoruz."
*“Çoğunlukçu değil, çoğulcu bir anlayışla yeni anayasanın hazırlanmasını arzu ediyoruz. Anayasa metinleri bir toplum sözleşmesidir. Öyle de olmalıdır. Oysa bizdeki anayasa metinleri dayatmadır. Darbe direktifleri olarak hazırlanmıştır.”
TIKLAYIN - KÜRKÇÜ: HER GÜN ANAYASAL SUÇ İŞLEYEN ERDOĞAN'IN KENDİSİ
Güçler ayrılığı
*”Yeni anayasa çalışmalarında üzerinde en çok tartışılacak hususlardan biri hiç şüphesiz güçler ayrılığı meselesi olacaktır. Yasama organı olan Meclis'in asli alanına yoğunlaşmasını sağlamalıyız. Hukukun üstünlüğü konusunda da hiçbirimizin itirazı olamaz. Kanunların üstünlüğü derseniz orada itiraz olur.
“Yargı organlarıyla yasama ve yürütme arasında eskiden beri süregelen sıkıntıların temelinde mevcut anayasanın güçlerin uyumunu değil çatışmasını esas alan anlayışı vardır. Yeni anayasanın ruhu çatışma yerine uyum ve denge, birbirlerini yıpratma yerine birbirlerini destekleme mantığıyla oluşturulduğunda bu sıkıntı kendiliğinden ortadan kalkacaktır." (YY)