Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, muhalefet ve hükümet arasında yapılacak olan Suriye görüşmelerinin Cenevre’de 29 Ocak’ta yapılacağını açıkladı.
Mistura, taraflara davetiyelerin yarın gönderileceğini duyurdu.
Mistura, barış görüşmelerinin kapsamlı ateşkes, IŞİD'le mücadele ve yardımın artırılması konularına odaklanacağını sözlerine ekledi.
Al Jazeera'de yer alan habere göre Mistura, "Davet edilecekler konusunda birçok farklı görüş var. Davetliler konusunda çok dikkatli davranmaya çalışıyoruz” dedi.
TIKLAYIN - SURİYE BARIŞI İÇİN YAPILACAK CENEVRE TOPLANTISI ERTELENDİ
“IŞİD ve Nusra terörist”
Suriye'de savaşan gruplardan hangilerinin davet edileceği konusunda ise "Kimlerin terörist sayılıp sayılmayacağına ilişkin görüşmeler sürüyor. Benim için terörist tanımı BM Güvenlik Konseyi'nin tanımlamalarına dayanıyor. Onlar da şimdilik IŞİD ve Nusra gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.
“Gündem altı aylık süreci kapsayacak”
Görüşmelerin içeriği hakkında da konuşan Mistura, "Gündem geniş çaplı bir ateşkes, IŞİD ile mücadele ve insani yardımlar olacak” dedi ve ekledi:
“29 Ocak'ta başlayacak gündem altı aylık bir siyasi süreci kapsayacak.”
Cenevre’de üçüncü toplantı
Suriye'de beşinci yılına giren savaşın bitirilmesine yönelik ilk adım 30 Haziran 2012'deki Cenevre-1 görüşmeleriyle atılmış, ancak görüşmeler sonucu ortaya çıkan Cenevre Bildirisi hayata geçirilememişti. 22 Ocak 2014'te düzenlenen Cenevre- 2 Konferansı'ndan da istenilen sonuç elde edilememişti.
14 Kasım 2015'teki Viyana görüşmelerinde, Suriyelilerin önderliğinde, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, 6 ay içinde geçiş süreci, yeni bir anayasa hazırlanması, 18 ay içinde seçim yapılması ve BM denetiminde kimin terörist, kimin muhalif olduğunun belirlenmesi konularında uzlaşmaya varılmıştı. (EKN)