Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Leyla Zana’dan görüşme talebi geldiğini, kabul edip görüşebileceklerini söyledi.
Zana’nın, Erdoğan’dan görüşme talebinde bulunduğunu, Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan dile getirmişti.
Erdoğan bugün gazetecilere yaptığı açıklamada talebin doğru olduğunu ve görüşmenin gerçekleşebileceğini ifade etti.
2012'de de görüştüler
Leyla Zana çözüm süreci öncesi 2012 yılında da "Erdoğan'ın Türkiye tarihinin en güçlü hükümetinin başı olarak Kürt sorununu çözebilecek yegane kişi olduğunu" belirtmişti.
Zana, “Ben onun bu işi çözeceğine inanıyorum. Buna dair umudumu da, inancımı da asla yitirmedim. Yitirmek de istemiyorum" demiş, yine randevu talebinde bulunarak Erdoğan'la bir araya gelmişti.
TIKLAYIN - ZANA'NIN ÇÖZÜM ÖNERİSİNE YORUMLAR
O görüşmenin ardından yaptığı açıklamada dönemin Başbakanı Erdoğan’ın samimi olduğunu söyleyerek kendisine Oslo sürecinin yeniden başlaması gerektiğini söylediğini aktarmıştı.
TIKLAYIN - "HERKES BARIŞ SÜRECİNDE YER ALMALI"
Zana çatışmaların başladığı dönemde, Eylül 2015'te de çözüm süreci için Erdoğan’ın devreye girmesini talep etmişti ve şu açıklamayı yapmıştı: “Siyasi aktörler ve çözüm sürecini yakından takip eden yazar ve akademisyenler, elinde silah bulunan tüm kesimlere sesleniyorum. Ölümlerin devam etmesi halinde ölüm orucuna başlayacağım.”
Tekrar yemin etmedi
TBMM'nin 26 Yasama döneminin açılışındaki yemin töreninde “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” ifadesini kullanan Zana'nın yemin öncesi yaptığı Kürtçe konuşma tutanaklara (x) olarak geçti. Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal yemini geçersiz saydı.
TIKLAYIN - ZANA'NIN KÜRTÇE SÖZLERİ MECLİS TUTANAĞINA (X) OLARAK GEÇTİ
Leyla Zana ikinci kez yemin etmeyi kabul etmedi.
Meclis’ten zorla gözaltına alındı
1991 yılında seçimlere Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden giren DEP'li Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak SHP milletvekili seçildi.
Zana'nın yemin töreninde protestolar arasında Kürtçe yemin etmesi soruşturmaya konu oldu.
Polis, 4 Mart 1994'da Meclise girip DEP'lileri zorla gözaltına aldı.
Milletvekili dokunulmazlığı kaldırılan DEP'liler, 13 gün sonra tutuklanarak Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'ne konuldular. Anayasa Mahkemesi DEP'i kapattı.
TIKLAYIN - LEYLA ZANA: BİR GÜN, BİR DİL, BİR TARİH
8 Aralık 1994’te Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), "PKK talimatları doğrultusunda bölücü faaliyet yürüttükleri" iddiasıyla Zana ve diğer DEP'lileri eski Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesi uyarınca 15'er yıl ağır hapis cezasına mahkum etti.
Dokuz yılı aşkın süre cezaevinde kalan Zana, Dicle, Doğan ve Sadak'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvuruda Türkiye, toplam 140 bin dolar manevi tazminat ödemeye mahkum oldu. (AS)