Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Mezopotamya Ekoloji Hareketi sokağa çıkma yasağının olduğu yerlerde yaptıkları görüşmeler üzerinden çatışmaların yarattığı ekolojik tahribatı raporlaştırdı.
24 Ekim -10 Kasım 2015 arasında 800 aile ile yapılan görüşmelerde bahçelerinde ve evlerinin bodrum katlarında hayvancılık yaparak geçimini sağlayanlar geçim kaynaklarının çok büyük zarara uğradığını anlattı.
Rapora göre, bu insanlar evlerine yakın yerlerde kurdukları tarım arazilerine gidemedi ve hasat yapamadıkları için de ürünlerini alamadı.
Hayvanlar da etkilendi
Rapor çatışmalardan hayvanların da etkilendiğini belirledi. Çatışmalardan dolayı insanlar evlerini terkettikleri ya da evden dışarıya çıkamadıkları için bostanlar ve ağıllardaki hayvanlar bakımsız kaldı.
Hayvanlara, patlamalardan etrafa dağılan şarapnel parçaları isabet etti, kullanılan gazlar ve mermiler hayvanların ölümüne yol açtı.
Hayvanların sahipleri sokağa ya da başka alanlara çıkamadıkları için ölen bazı hayvanları, kireçleyerek bahçeye gömdüklerini dile getirdi.
Küçük ve büyük baş hayvancılık yapılan dağlık bölgelere yakın olan yerlerin bir kısmı (özellikle Şırnak, Şemdinli, Yüksekova, Dargeçit) özel güvenlik bölgesi ilan edildiği ve bombalandığı için buralarda bulunan hayvanlar meralarda bırakılmak zorunda kalındı, bombalamalar sonucu bazı hayvanlar öldü.
Bu alanlarda arıcılık faaliyetleri de durma noktasına geldi.
Bombalamalar sonucunda orman yangınları çıktı, ormanda yaşayan canlılardan ölenler oldu.
TIKLAYIN - YEDİ İLİN 21 İLÇESİNDE 196 GÜN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Su sorunu
Raporda şu bilgiler yer aldı.
“Sokağa çıkma yasağı olan yerlerde temiz su şebeke boruları ile pis su boruları patlamış, temiz su ile pis su birbirine karışmış, içme suyu konusunda çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirtmişlerdir.
Suyun tadı
“Bazı yerlerde elde edilen tarım ürünlerinin ve içilen suyun tadında değişiklik olduğunu söyleyen birçok kişiye rastlanmıştır. Bu bölgelerde yoğun olarak kullanılan gaz ve askeri mühimmatların besinlerde ve içme suyundaki tat değişikliğine neden olduğunu belirtilmişlerdir.
“Güvenlik güçleri sokaklarda biriken çöpleri almaya gelen belediyeye ait çöp toplama kamyonlarının girişini engelledikleri için sağlıksız bir ortam oluştuğu görülmüştür.
Hastalık
“Yaşanan çatışmalar ve kullanılan mühimmatlardan kaynaklı koah, nefes darlığı vb. hastalıklar çok fazla ortaya çıkmış. Dargeçit, Nusaybin, Yüksekova’da ve Cizre’de çocuklarda ateşli hastalıkların görüldüğü belirtilmiştir.
Çocukların ruh sağlığı
“Çocuklarda, oluşan patlamalar ve polis araçlarından yapılan sürekli anonslardan kaynaklı seslere karşı kaygı ve korku, ağlama, uyumama vb. davranışların oluştuğunu dile getirmişlerdir.
“Bazı aileler, çocuklarının dışarıya çıkmasını engellemek için belli sabit yerlere bağlamak zorunda kaldıklarını belirtmişlerdir.
“Çatışma esnasında kullanılan askeri mühimmatların atıkları, sonra çocuklar tarafından toplanarak bir oyun malzemesi olarak kullanıldığı görülmüştür. Bu durumun ileriki dönemlerde çocukların ruhsal sağlığında olumsuz etkilerinin olacağı belirtilmiştir.”
Görüşmeler
Görüşmelerin gerçekleştiği yerler şunlar: Amed’de Sur, Bismil; Mardin’de Nusaybin, Dargeçit; Hakkari’de Yüksekova, Şemdinli; Şırnak’ta, Şırnak, Cizre, Silopi, Beytülşebap; Van’da Süphan, Yeni Mahalle, Karşıyaka, Hacıbekir, Edremit. (YY)