Rusya Devlet Başkanı Putin, Savunma Bakanlığı’nı, Rus ordusunun IŞİD'le mücadelede kullandığı silahların etkilerini analiz etmekle görevlendirdi.
Putin “Umarım terörle mücadelede nükleer silahlara asla ihtiyaç duymayız” diye konuştu.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Türkiye Rusya uçağını düşürmeden önce Putin’in Erdoğan’ı arayarak özür dilediğini söyledi.
Putin’den silahların analizi talimatı
Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yla dün bir araya gelerek Suriye’de yürütülen operasyon hakkında bilgi aldı.
Şoygu’ya Rus Hava Kuvvetleri’nin Suriye’de kullandığı silahların etkilerinin analiz edilmesi görevi veren Putin, “Çatışma alanında yaşanan her şeyi, silahların nasıl çalıştığını analiz etmeliyiz. Deniz bazlı kruz füzeleri ve havadan atılan kruz füzeleri etkilerini çok iyi kanıtladı. Bu füzeler yeni, modern ve çok etkililer. Artık kesin olarak biliyoruz ki hassas silahlar hem konvensiyonel hem de nükleer başlıklarla donatılabilir” dedi.
Terörle mücadelede nükleer silahların gerekli olmadığını vurgulayan Putin, “Umarım böyle bir şeye asla ihtiyaç duymayız” ifadesini kullandı.
Lavrov: Putin özür diledi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da İtalya basınına açıklamalarda bulundu.
Rusya uçağı düşürülmeden önce Putin'in, hava sahası ihlali nedeniyle Tayyip Erdoğan'dan şahsen özür dilediğini aktaran Lavrov, Türkiye’nin ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun üyesi olmasına rağmen, ABD’nin potansiyel müttefik olarak gördüğü Suriye’deki Kürt milisleri bombalama amacının anlaşılması gerektiğini söyledi.
Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan kara güçlerinden birinin Kürtler olduğunu hatırlatan Lavrov, şunları söyledi:
“ABD Kürt milisleri hem silahlandırıyor hem de eğitiyor.
"Türkiye, Suriye’deki Kürt milisleri özellikle de Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD) düşman olarak görüyor.
“Türkiye, ABD’nin terörle mücadelede potansiyel müttefik olarak gördüğü Kürtleri bombaladığı kadar neden teröristleri bombalamıyor?"
“Önce Esad gitsin diyenler IŞİD’i dolaylı destekliyor”
“Esad'ın görevini bırakmasını isteyenler dolaylı olarak IŞİD'in güçlenmesini sağlıyor.
"Esad sorunu, terörizm karşıtı gerçek bir uluslararası bir koalisyon oluşturulması önünde engel olarak gösterilmeye devam ederse, bunda ısrarcı olanlar IŞİD'in genişlemesi için gerekli olan koşulları da dolaylı olarak korumuş olacaklar.
"Bu nedenle çifte standartları ve ön koşulları bir kenara bırakmak gerek. ABD öncülüğündeki koalisyonun üyelerinden birinin Esad'a karşı kişisel bir antipatisi varsa, bu kişisel sebepler terörle mücadele adına ikinci plana atılmalı." (EKN)