Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,"Türk Akımı taleplerimizin karşılanmaması sebebiyle, bir süredir tarafımızdan rafa kaldırılmış bir projedir" dedi.
İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Kapanış Seremonisi ile Küresel İmprove ve Türkiye İnovasyon Şampiyonları Ödül Töreni’nde konuşan Erdoğan, enerjide dışa bağımlılıkla ilgili "İşte Rusya ile yaşadığımız son sıkıntıda ilk akla gelen, herkesi endişeye sevk eden mesele doğalgaz konusu oldu. Niçin çünkü ısınmada, elektrik üretiminde doğalgaz kullanıyoruz" diye konuştu.
Rusya ile Türkiye arasındaki sorunların Doğalgaz ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali gibi projelere yansıyacağına dair henüz bir işaret olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kamuoyunda Türk Akımı Projesi'nin Rusya tarafından durdurulduğu yönünde haberler çıkıyor. Değerli kardeşlerim, bir defa bu yalan yanlış haberlere inanmayın. Tam aksine, Türk Akımı taleplerimizin karşılanmaması sebebiyle, bir süredir tarafımızdan rafa kaldırılmış bir projedir. Bunun doğrusunu bilmeniz lazım" dedi.
Ne olmuştu?
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 24 Kasım günü Suriye sınırında Rusya savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasındaki gerilimin doğalgaz alışverişini etkileyip etkilemeyeceği merak edilmişti.
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev 26 Kasım günü Türk Akımı projesinde kısıtlamalara gidilebileceğiniduyurmuştu.
Gazprom Başkanı Aleksey Miller, bir soru üzerine, ''Türk Akımı için ilk önce Türkiye'nin bize başvurması gerek. Tabii eğer bu projeyle ilgileniyorsa. Ancak şu ana kadar bize böyle bir teklifle gelmedi'' demişti.
Aynı gün gazetecilere konuşan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, ''Türk Akımı görüşmeleri durduruldu. Hükümet kararıyla hükümetlerarası ekonomik işbirliği konseyinin çalışmaları durdurulmuştu. Bu nedenle Türk Akımı anlaşması üzerindeki çalışmalar da durdu'' açıklaması yapmıştı.
Türk Akımı nedir?
Rusya Devlet başkanı Vlademir Putin, Rusya gazını Karadeniz üzerinden Bulgaristan’a, buradan da Güney ve Orta Avrupa’ya taşıyacak Güney Akım boru hattının yerine Türkiye üzerinden Türkiye-Yunanistan sınırına gazı taşıyacak yeni bir boru hattı üzerinde çalışıldığını Aralık 2014 tarihinde açıklamıştı. Rusya enerji şirketi Gazprom ile Botaş Rusya Medyası’nda “Türk Akımı” olarak adlandırılan Yeni Mavi Akım boru hattı için mutabakat imzalamıştı. Boru hattının kapasitesi 63 milyar metreküp (bcm) olacaktı Bunun 14 bcm’i, Türkiye’deki tüketiciler için ayrılırken, yaklaşık 50 bcm’i, bir doğalgaz teslim noktasının tesis edileceği Türkiye-Yunanistan sınırına aktarılacaktı.
Gazprom 5 Ekim günü, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin yıllık 63 milyar metreküplük kapasitesini 32 milyar metreküpe indirme kararı almıştı.
Rusya Başbakanı Medvedev, "Türk Akımı'nın ilk hattını Aralık 2016'da tamamlayabilirdik ancak bu tarih erteleniyor. Ama korkulacak bir şey yok. Gecikmenin nedeni Türkiye'deki siyasi belirsizlik. 1 Kasım'da yapılacak seçimlerin ardından hükümetin kurulması zaman alabilir" demişti. (EA)
Fotoğraf: Yasin Bülbül, AA