Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Belgrad'da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) çerçevesinde bir araya geldi. Görüşme 40 dakika sürdü.
24 Kasım’da Türkiye’nin Rusya’ya ait savaş uçağını Suriye sınırında düşürmesinin ardından iki ülke arasında ilk kez doğrudan temas kuruldu.
Görüşme sonrası Çavuşoğlu, "Sorunlar aşıldı demek doğru olmaz" derken, Lavrov "Yeni bir şey duymadım" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya ile diyalog yoluyla bu sorunu, hatta krizi aşarız" demişti.
Lavrov ise Belgrad'daki görüşmede Türkiye'den uçak vakasına ilişkin farklı şeyler duymazlarsa bunun kendilerini üzeceğini söylemişti.
Çavuşoğlu: Sorunlar aşıldı demek doğru olmaz
Sputnik News’un haberine göre, Mevlüt Çavuşoğlu görüşmeden sonra yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
"İlk görüşmede sorunlar aşıldı demek doğru olmaz. Farklı görüşler olması normal, açıklıkla konuştuk. Rus pilot için başsağlığı diledik. İki taraf da gerginliği tırmandırmak istemiyor. Umarım aklıselim kazanır.
"24 Kasım'da Türkiye sınırının ihlali neticesinde meydana gelen olay, ortak düşmanımız DAEŞ'e karşı, teröristlere karşı yürüttüğümüz mücadele ile birbirine karıştırılmamalı.
“Suriye'de beş yıldır süren çatışmalar tüm bölge için sorunlara yol açtı. Terör tehlikesinin boyutu arttı. Ankara'da, Paris'te saldırılar gerçekleştirildi, Mısır'da Rus uçağı düşürüldü. Bu saldırılar bizim güvenlik anlayışımızı da önemli ölçüde değiştirdi.
"Temennimiz mesnetsiz iddialardan vazgeçmeleri. Rusya'ya karşı aldığımız yaptırım kararı yok."
Lavrov: Yeni bir şey duymadım
Çavuşoğlu’nun ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan da açıklama geldi.
Lavrov, Çavuşoğlu’ndan yeni bir şey duymadığını söyledi.
“Çavuşoğlu'ndan Rus uçağının düşürülmesi konusunda yeni bir şey duymadım.
“Erdoğan'ın bize yönelttiği suçlamayı Rusya'nın yasadışı petrol ticaretini gündeme getirmesinin ardından yöneltmesi ilginç.
"Türkiye halkını, Rus uçağının düşürülmesi için emir verenlerden ayrı tutuyoruz.
“Türkiye-Suriye sınırının kapatılması gerekiyor. Sınırın kapatılması ancak havada ve karada faaliyet gösteren tüm tarafların çabalarını birleştirmesiyle mümkün olabilir.
“ABD'de de sınırın kapatılması yönünde bir anlayış var. Ancak Suriye sınırının kuzeyinin kapatılması konusunda henüz net eylem planları belirlenmedi.
“Kürtler, IŞİD ile mücadelede olduğu gibi sınırın kapatılması konusunda da müttefikimiz durumunda." (EKN)