Türkiye'nin düşürdüğü Rus uçağından sonra iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde yeni bir döneme girileceğinin sinyalleri görülmeye başlandı.
Rus Interfax Haber Ajansı'nın geçtiği habere göre Rusya, Türkiye'den satın aldığı beyaz et alımını 1 Aralık itibari ile durduracağını açıkladı.
TÜİK verilerine göre 2014'te Rusya'ya 16 milyon dolarlık tavuk eti ihraç edildi. Bu rakamın, 2015 sonu itibari ile 23,5 milyon doları bulması bekleniyordu.
Türkiye ile Rusya arasında 700 milyon dolarlık ihracat pazarı bulunuyor ve tavuk ihracatının toplam pazardaki payı yüzde 2.
Medvedev'in açıklaması
Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev de dün düşürülen Rusya uçağıyla ilgili açıklama yaparaken önemli ortak projelerin iptal edilmesine yol açabileceğini söyledi.
TIKLAYIN - PUTİN: CİDDİ SONUÇLARI OLACAK
Turizm açıklaması
Dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rusya vatandaşlarına "Türkiye'yi ziyaret etmeyin" tavsiyesinde bulunmuştu.
En çok turist Almanya'dan 2014 yılında ülkemize en çok gelen milliyetlere bakıldığında birinci sırada yüzde 14,3 ile Almanya, ikinci sırada yüzde 12,2 ile Rusya bulunuyor.
Hacim zaten düşüyordu
2014 yılı TÜİK verilerine göre Rusya ile Türkiye arasında 2014'te 31,2 milyar dolara yükselen dış ticaret hacmi, 2015 yılının ilk 9 ayında 18,5 milyar dolara düştü.
İki ülke arasında daha önce de benzer ticari daralmalar yaşanmıştı. 2009 yılında, küresel ekonomik kriz ve 2008 Temmuz-2009 Ağustos döneminde Rusya gümrüklerinde Türkiye menşeli ürünlere uygulanan tam denetim uygulaması nedeniyle ticari hacim 23 milyar dolara düşmüştü.
Türkiye ile Rusya'nın ikili ticari ilişkisi
İki ülke arasındaki modern dönemdeki ekonomik ilişkilerin tarihi Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile 8 Ekim 1937 tarihinde imzalanan Ticaret ve Seyrüsefain Anlaşması’yla başladı.
SSCB’nin dağılmasını takiben, Rusya Federasyonu ile bu alandaki yasal zemin 25 Şubat 1991 tarihinde imzalanan Ticari ve Ekonomik İşbirliğine Dair Anlaşma oluştu.
TÜİK verilerine göre Türkiye’nin Rusya’ya ihraç ettiği başlıca ürünler, gıda ürünleri (%25), dokumacılık ürünleri (%20), kimyasallar (%9,6) ve otomotiv sanayi (%7) ürünleri.
Türkiye’nin Rusya’dan ithal ettiği başlıca ürünler ise, petrol ve ürünleri (%37.6), doğalgaz, (%32,4) demir-çelik (%8), kömür (%5.8) ve demir dışı metalleri.
İki ülke arasındaki ikili ekonomik ilişki grafiklere şöyle yansıyor:
Türkiye gazın yüzde 70’ini Rusya’dan alıyor
İki ülke arasındaki ticari hacmin büyük bölümünü enerji sektörü oluşturuyor.
Enerji Bakanlığı verilerine göre Türkiye Rusya'dan toplamda yıllık 30 milyar santimetreküp doğalgaz alıyor.
(HK)
* Kaynak: Rusya'daki Ekonomik Gelişmelerin Türkiye'deki Sektörlere Olası Etkileri Mart 2015