Mali'de başkent Bamako'da silahlı saldırganlar yaklaşık 170 kişiyi rehin aldı. Mali Ordusu komutanlarından Modibo Nama Traore 10 kişilik silahlı grubun Hamdallaye mahallesindeki Radisson Blu oteline yerel saatle sabah 7'de girdiğini, daha sonra otelden silah sesleri duyulduğunu bildirdi. BBC'nin haberi saldırganların "Allahü Ekber" sloganlarıyla otele girerek ateş açtığını ve oteldekileri rehin aldı şeklinde duyurdu.
Anadolu Ajansı Mali Güvenlik Bakanına dayandırarak verdiği haberde otele düzenlenen saldırıda TSİ 17.30 itibariyle rehine kalmadığını bildirdi. Mali güvenlik yetkilileri, Bamako'daki Radisson Otel'e düzenlenen saldırıda en az 18 kişinin öldüğünü, 20'ye yakın kişinin yaralandığını açıkladı. BM Barış gücü ise saldırıda 27 kişinin öldüğünü açıkladı.
DHA'nın haberine göre, rehineler arasındaki yedi THY personelinin tamamı kurtarıldı.
Eylemi El Kaide bağlantılı El Murabitun üstlendi. Mali'de Ağustos ayındaki benzer bir saldırıyı da aynı örgüt gerçekleştirmişti.
THY çalışanları da rehin alındı
Mali'deki rehine olayıyla ilgili DHA'ya bilgi veren başbakanlık kaynakları, olayda toplam 7 Türkiyelinin rehin alındığını bildirdi. Otelden ilk kurtulanlar arasında 7 THY çalışanından 6'sı bulunuyordu. Daha sonra son rehinenin de kurtulduğu bildirildi. Böylece THY personelinden kaptan pilot İsmail Yerli, ikinci pilot Sadık Murat Arat, THY istasyon şefi Mehmet Atmaca, kabin memurları Şerife Taşcı Kabacık, Lütfiye Deniz Kıvrak ve kabin amiri Murat Gündüz ile steward Eray Sevim sağ kurtulmuş oldu.
Kurtulanlar arasında Fransa havayolu şirketi Air France'ın 12 personeli de var.
Diplomatik araçla geldiler
Mali'de radikal İslamcı grupların yakın geçmişi:Ekim 2011: Libya'daki iç savaşa katılıp dönen silahlı Tuaregler isyan başlattı. Mart 2012: Tuaregler ve El Kaide bağlantılı militanların ülkenin kuzeyini ele geçirmesinden bir ay sonra ordu, hükümetin krizi yönetemediği gerekçesiyle darbe yaptı. Haziran 2012: İslamcı gruplar Timbuktu, Kidal ve Gao kentlerini Tuareglerden aldı ve Şeriat uygulamaya başladı. Ocak 2013: İslamcı grupların başkent Bamako'ya ilerleyecekleri tehdidi üzerine Mali, Fransa'dan yardım istedi. Temmuz 2013: İslamcılar bazı kentlerden çıkarıldı, ülkenin kuzeyine 12 bin kişilik BM gücü yerleştirildi Temmuz 2014: Fransa cihatçı militanlara müdahale etti. Ancak kuzeydeki çöl bölgesinde saldırılar sürüyor. (Kaynak: BBC Türkçe) |
Reuters'e göre saldırganlar saldırı esnasında el bombası da kullandı. 190 odalı otelden silah sesleri gelirken polis bölgeyi boşalttı. Yerel muhabirler saldırganların diplomatik bir araçla otele geldiğini bildirdi.
Rezidor Otel Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, saldırganlar Radisson Blu Otel'de saat 16.00'ya kadar 125 müşteri ve 13 personeli rehin tuttu.
Kuran okuyanlar serbest bırakıldı
Olay sırasında Kuran ayetlerini okuyabilen bazı rehineler bırakıldı. Güvenlik güçleri bunun ardından otele girdi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre güvenlik güçleri ile saldırganlar arasında çatışma yaşandı. İlk çatışmada iki güvenlik görevlisi ve en az üç rehine yaşamını yitirdi.
Rehineler arasında Mali ile birlikte Fransa, Çin ve Hindistan vatandaşları da bulunuyordu.
Mali hakkında
Mali Cumhuriyeti Batı Afrika'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Mali, Afrika'nın en büyük yedinci ülkesi. Kuzeyde Cezayir, doğuda Nijer, güneyde Burkina Faso ve Fildişi Sahili, güneybatıda Gine ve batıda Senegal ve Moritanya ile sınırı var.
1959'da Mali, Senegal ile Mali Federasyonu olarak bağımsızlığını kazandı. Bir yıl sonra Mali Federasyonu bağımsız Mali devleti oldu. Uzun bir tek-partili dönemden sonraki 1991 darbesinin ardından yeni bir anayasa yazıldı ve Mali demokratik, çok-partili bir devlet oldu.
Günümüzün Mali Cumhuriyeti, bir zamanlar üç Batı Afrika imparatorluğunun bir parçasıydı: Gana İmparatorluğu, Mali İmparatorluğu ve Songhay İmparatorluğu. 19. yüzyılın sonuna doğru Mali, Fransız idaresinin altına alınarak Fransız Sudanı'nın bir parçası oldu.
1959'da Mali, Senegal ile Mali Federasyonu olarak bağımsızlığını kazandı. Bir yıl sonra Mali Federasyonu bağımsız Mali devleti oldu. Uzun bir tek-partili dönemden sonraki 1991 darbesinin ardından yeni bir anayasa yazıldı ve Mali demokratik, çok-partili bir devlet haline geldi.
Ülkenin kuzeyinde ayrılıkçı gruplarla yaşanan çatışmalar nedeniyle 22 Mart 2012 günü ordudan ayrılan bir grup asker, darbe yaptı. Küçük bir grup asker, cumhurbaşkanlığı sarayının kontrolünü ele geçirdi ve hükümetin lağvedildiğini ve anayasanın askıya alındığını ilan etti. Askerlerin sözcüsü, Devlet Başkanı Amadou Toumani Toure rejiminin ülkenin kuzeyindeki krizi yönetmekteki yetersizliği üzerine harekete geçtiklerini açıklamıştı.
2013'ün Ocak ayında ülkenin kuzeyini ele geçiren El Kaide bağlantılı militanlar başkent Bamako'ya yürüme tehdidinde bulunmuş, Fransa bunun üzerine Mali'ye müdahale etmişti.
2015 Ağustos ayında Mali'nin Sevare kentinde radikal islamcı olduğundan kuşkulanılan silahlı kişiler, bir oteldeki rehine krizi sırasında aralarında beş BM görevlisinin de bulunduğu 13 kişiyi öldürmüşlerdi. (HK)
Fotoğraflar: AA- Manşet: Moussa Bolly-Bamako