Geçtiğimiz hafta Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından verilen “anne-baba rızası olmadan çocuğa zorunlu aşı yaptırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu” yönündeki kararı üzerine Sağlık Bakanlığı'dan bir açıklama geldi. Bakanlık müsteşarlığından yapılan açıklamada, düzenleme yapılarak zorunlu aşı uygulamasına devam edileceği duyuruldu.
Müezzinoğlu: Toplum hakları bireyin önünde
Gazeteciler AYM’nin kararı İslam İşbirliği Teşkilatı 5. Sağlık Bakanları Konferansı'na katılan Mehmet Müezzinoğlu’na sordu. Bakan Müezzinoğlu, Çırağan Sarayı'nda yapılan konferansta AYM’nin önermiş olduğu karar ve gerekçelerine bakarak yeniden bir yasal düzenleme yapılacağını söyledi.
"Bireyin hakkı toplumun haklarını, sağlıklı geleceğini bozuyorsa burada karar toplumu ve diğer bireyleri koruma yönünde olacaktır. Anayasa Mahkemesi keşke bilim kurumlarının görüşünü alarak karar verseydi. Birey hakları önemli ama toplumun hakları onun önünde" diyen Müezzinoğlu müsteşarlığın açıklamasını desteklemiş oldu.
Ne olmuştu?
Çocuklara 'zorunlu aşı' konusunda ebeveyn rızası aranıp aranmayacağı meselesi, geçtiğimiz Haziran ayında bir kere daha gündeme gelmişti.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Haziran 2015 tarihinde çocuklarına zorunlu aşı yaptırmak istemeyen anne ve babaların sayısının artması üzerine “Çocuğun üstün yararına açıkça aykırı ise rıza aranmaz” gerekçesiyle zorunlu aşı lehine karar vermişti. Yargıtay kararını Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Medeni Kanunu’na dayandırmıştı. Bu karar Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı.
AYM ise Anayasa’nın ‘kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı’nı düzenleyen 17’nci ve ‘temel hak ve hürriyetlerin ancak kanunla sınırlanabileceğine’ ilişkin 13’üncü maddesine aykırı bularak ihlal kararı verdi. Karar 13 Kasım günü basına yansıdı ancak henüz gerekçeli karar yayınlanmadı. (HK)