G20 Liderler zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama görüştü.
Bir saat süren görüşme sonrası ikili açıklama yaptı. En son Paris’te yaşanan saldırılar, IŞİD’e karşı mücadele öne çıkan konular oldu.
Görüşmeye Türkiye’den Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, AK Parti İstanbul Milletvekili Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç katıldı.
Amerika’dan ise ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in yanı sıra diğer yetkililer görüşmede bulundu.
Erdoğan: Kolektif bir terörizm anlayışı
"129 kişinin ölümü, hepimizi üzdü ve şiddetle kınadığımız bir netice olarak bu döneme damgasını vurdu. G-20 Zirvesi’ni tabi ki belirlenen başlıklar altında devam ettireceğiz. Ancak dünyadaki uluslararası terörizme yönelik tavrımız G20 Zirvesi’nden çok kesin keskin ifadelerle inanıyorum ki karşılığını bulacaktır.
“Kolektif bir terörizm anlayışıyla karşı karşıyayız. Bildiğiniz gibi terörün dini ırkı milleti vatanı yoktur ve Fransa’da Paris’tekinde de yine aynen Ankara’da olduğu gibi Gaziantep’te Suruç’ta Diyarbakır’da olduğu gibi kolektif bir terörle karşı karşıya kaldık. Bu terör eylemi sadece Fransız halkına karşı değildir, tüm insanlığa karşıdır.
“Aynı zamanda tabi ki G20 Zirvesi’nde gerek iklim değişikliği, gerek mülteciler meselesi, dünyadaki finansal ekonomik gelişmeler bütün bunları değerlendireceğiz.
“Sayın Barack ile Suriye’de DAİŞ ile olan mücadeleyi ele alma imkanımız oldu. Koalisyon güçleri noktasında bundan sonraki süreçte atacağımız adımları da değerlendirme fırsatı bulduk. Model ortaklar olarak, stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz.”
Obama: İnsanlığa karşı yapılmış saldırılar
“G20 geleneksel olarak, küresel ekonomik konularını tartışmak için bir platform oluşturmuştur. Ama sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da söylediği gibi Paris’teki hain saldırılar da acil konular da dahil olacak görüşmelerimize.
“Ankara’daki saldırıda olduğu gibi Fransa’daki saldırı da masum insanları hedef alan saldırılar. Bütün insanlığa karşı yapılmış saldırılardır.
“İkimizde Başkan Hollande’a söylediğimiz gibi dayanışma içinde duruyoruz. Faillerin adaletle yüzleşmeleri için elimizden geleni yapmaya hazırız. Türkiye hem Irak hem Suriye’de IŞİD tehdidiyle ilgili savaşma konusunda önemli bir ortak olmuştur. NATO’da bir müttefik olarak IŞİD’e karşı yapılan mücadelede Türkiye çok önemli bir ortak olmuştur. Suriye’deki felaket ortamını gidermek için ortak olmaya devam etmektedir.
“Türkiye Suriye sınırında IŞİD tehdidiyle nasıl başa çıkabileceğimizi görüştük. Viyana’daki görüşmelerden bahsettik. Hem Ankara hem Paris hem de Suriye’de felaket acılar yaşatan IŞİD ile nasıl mücadele edeceğimizden bahsettik.
“Türkiye ve Türkiye halkı iki milyon mülteciyi barındırmaktadır. ABD’ de Suriye halkına insani yardım yapan öncü ülkelerden biridir. Diğer ülkelerin neler yapabileceğinden bahsettik. Ve aynı zamanda iklim değişikliği, kapsayıcı büyüme gibi diğer konulardan da bahsetme fırsatı bulduk." (BK)
* Fotoğraflar: AA