Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu 1 Kasım’daki seçimin ardından ortaya çıkan durumda, çözüm süreci başlayacaksa ciddi bir demokratikleşme hamlesi olması gerektiğini söyledi.
Kalaycıoğlu çözüm sürecine dair için bir şey söylemek için erken olduğunu vurgulasa da AKP’deki çiftbaşlılığa dikkat çekti ve asıl sorunun çözüm sürecine devam edilecekse "kimin çıkaracağı" olduğunu vurguladı.
“Çözüm süreci buzdolabına koyulmuş bir süreç; şu anda ne durumda, buzdolabından çıkabilir mi, bilmiyoruz.
“Dahası, çıkarsa kim çıkartacak? Hükümet mi, cumhurbaşkanlığı mı; kimin himayesinde yürüyecek?
“Bu kadar bilinmezle bir şey söylemek mümkün değil, ama bu süreç başlayacaksa ciddi bir demokratikleşme hamlesi olması gerekiyor, çünkü oradan tıkandı.”
Kalaycıoğlu AKP’nin çözüm sürecine dair bir seçim vaadi olmadığını hatırlattı.
TIKLAYIN - ÇATIŞMA DEĞİL MÜZAKERE, SAVAŞ DEĞİL BARIŞ
Çiftbaşlılık
Prof. Kalaycıoğlu “çiftbaşlılık durumunun” da nasıl şekilleneceğinin belirsiz olduğunu anlattı.
“Dün akşam AKP’yi iyi bildiğini söyleyenlerin yorumu yeni bir dönemin başladığı ve bunun da Davutoğlu’nun dönemi olduğuydu.
“Bu söylenen doğruysa o zaman hiç kimsenin hesaba katmadığı, Davutoğlu’ndan kaynaklanan bir dizi etki ortaya çıkabilir.
“Ama doğru değilse… Bir kongreye gitme olasılığı var anlaşılan, bazı delegelerin imzaları alınmış deniyor. Böyle bir Demokles’in kılıcı başının üstünde dururken bunu nasıl yönetecek, bilmiyoruz.”
“Fakat kendisinin kazandığı bir seçimden bahsedebiliriz artık belki. O zaman bu süreçle birlikte kendisinde bir miktar güç toplanması da cumhurbaşkanından bir miktar bağımsızlaşma da sözkonusu olabilir.
“O zaman daha ciddi boyutlarda bir çiftbaşlılık durumunu görebiliriz…”
HDP
Ersin Kalaycıoğlu çözüm süreci için harekete geçilirse muhatabın Halkların Demokratik Partisi (HDP) olmasının güç olduğunu söyledi.
“Şu anda bir hayli marjinalleştirilmiş, ciddi boyutlarda sandalye kaybetmiş bir HDP var. Dolayısıyla bu partinin 7 Haziran’dan sonraki iddialarını gündeme getirebilmesi, kendisinin belli bir meşruiyeti olmasını söylemesi daha zora girdi.
“Bunun için muhtemelen bir tarafta PKK olması lazım. Zaten bu istendi zannederim.
“Kimler istedi onu bilmiyorum, ama olayların gelişmesi HDP’yi marjinalleştirme ve onun yerine PKK’nin daha etkin bir hale gelmesini sağladı.” (YY)